Една от най-големите британски актриси участва в предаването „Кой си мислиш, че си“, в което британски звезди проследяват родословията си и много често правят забележителни открития за произхода си. Джуди Денч не беше изключение и откри, че има неподозирана досега връзка с най-известното произведение на Шекспир.

Първата изненада за актрисата беше, че семейството ѝ е дошло от Дания преди повече от 6 поколения. Това се оказа нова информация за нея.

„Явно са го пазили в тайна“, каза тя. „Никой в семейството ни не е споменавал Дания.“

По-голямата изненада обаче беше това, че още по-назад във времето актрисата е имала пралеля, която е била придворна дама на кралицата на Дания през XVI век. И то не къде да е, а в замъка Кронборг, който е вдъхновението на Шекспир за замъка, в който се развива действието в пиесата „Хамлет“ на Уилям Шекспир.

Джуди Денч в постановка на "Хамлет" от 1957 г.
Снимка: Getty Images

Тази новина накара Джуди Денч да се просълзи, защото цялата ѝ актьорска кариера е свързана с творчеството на Уилям Шекспир. Джуди Денч започва кариерата си като актриса в театъра именно с „Хамлет“ и по-късно изпълнява още много роли в пиеси на Барда.

Джуди Денч в постановка на "Ромео и Жулиета" през 1960 г.
Снимка: Getty Images

През 1999 г. Джуди Денч получи наградата „Оскар“ за ролята си във филма „Влюбеният Шекспир“, което е още една връзка с великия английски драматург.

Джуди Денч в постановка на "Сън в лятна нощ" от 1967 г.
Снимка: Getty Images

Джуди Денч, която има титлата „дейм“ (женският вариант на „сър“) цял живот се е възхищавала на Шекспир и най-голямата ѝ неосъществима мечта е да може да го срещне.

„Изпитвам голяма страст към Шекспир, бих искала да го срещна“, сподели тя. „Ще го попитам няма ли още някоя пиеса. Някаква роля за жена, която е прехвърлила 80-те? Хубава роля, в която по възможност да седя през повечето време.“

Снимка: Getty Images

През декември Джуди Денч ще навърши 87 години. Тя започва кариерата си като професионална актриса през 1957 г. След това се превръща в една от най-обичаните и уважавани актриси на Острова – в театъра телевизията и киното.

Джуди Денч във "Влюбеният Шекспир" от 1998 г.
Снимка: Getty Images

Освен „Оскар“-а за „Влюбения Шекспир“, който е единственият ѝ спечелен, Денч има още 6 номинации за най-престижните американски кинонагради. Във Великобритания, където е легенда, Джуди Денч има общо 20 номинации за БАФТА и е печелила наградата 11 пъти, започвайки от 1965 г.