Дейм Джуди Денч, която днес навършва 85 години, е една от най-големите британски актриси, участвала е в стотици филми и има десетки международни награди. Знаете ли обаче, че ролята, която ѝ донася „Оскар“ и я прави изключително популярна извън Великобритания, всъщност ѝ дава само 8 минути екранно време?

Снимка: Getty Images

От охлювче до единствената жена, която може да командва Джеймс Бонд

Първата „пиеса“, в която Джуди Денч си спомня да е играла, е когато е била едва на пет години. Тогава ѝ е била поверена ролята на охлювче и цялата ѝ задача се е състояла в това да пропълзи от единия край на сцената до другия.

Снимка: Getty Images

20 години по-късно идва и телевизионният ѝ дебют, който отваря много врати пред нея. Тя играе главната роля в сериала „Хилда Лесуей“ и множество различни роли в антологията „Пиеса на седмицата“, в която участва до 1966 и се превръща в едно от най-разпознаваемите лица за британските зрители.

Снимка: Getty Images

През 1995 г. беше избрана за ролята на началника на Джеймс Бонд, известен само като М. До този момент ролята винаги се е играла от мъже. Джуди Денч играе М в „Златното око“, „Винаги ще има утре“, „Само един свят не стига“ и „Не умирай днес“. Когато през 2006 поредицата за тайния агент беше възобновена, Денч се върна в ролята на М за „Казино Роял“, „Спектър на утехата“ и „Координати: Скайфол“.

8 минути, заслужаващи „Оскар“

През 1998 Джуди Денч беше избрана да изиграе кралица Елизабет I в романтичната комедия „Влюбеният Шекспир“. Цялата ѝ роля се състоеше само от 8 минути екранно време, но въпреки това беше изпълнена с толкова енергия и актьорско майсторство, че Денч получи наградата „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля. Успехът на „Влюбения Шекспир“ я превърна в звезда не само за британското, но и за световното кино.

Снимка: Getty Images

През 2017 актрисата пак беше избрана за ролята на британска кралица, този път за ролята на Виктория във филма „Виктория и Абдул“.

Съвсем скоро предстои отново да видим Джуди Денч в ролята на владетел (или по-скоро котешко божество) в екранизацията на най-известния мюзикъл в света – „Котките“. Денч ще играе ролята на Old Deuteronomy (преведен в българската постановка на мюзикъла като Бай Двузаконие). Образът на котешкия господар, който идва, за да подари нов живот на една от котките е предвидена за мъж, но режисьорът Том Хупър (правил също екранната версия на „Клетниците“) е решил да я даде на жена.

Снимка: Getty Images

За съжаление с напредването на възрастта, актрисата все по-често се сблъсква с дискриминация:

Омръзна ми да ми казват, че съм твърде стара да направя нещо. Сама мога да реша дали ще се справя с нещо и няма смисъл някой да ми казва, че съм щяла да си забравя репликите или че ще се спъна и ще падна. Възрастта е само число. Нещо, което някой друг е решил за теб. Побърквам се, когато хората ме питат кога ще се пенсионирам.

Джуди Денч

За своите 85 години, 60 от които е прекарала на сцената и пред камерите, Джуди Денч съжалява само за едно нещо – че няма повече деца. Актрисата е мечтаела да има 6, но в крайна сметка е родила само едно. От друга гледна точка, признава тя, това има и добра страна, защото е много близка с дъщеря си Финти.