Жените водят начин на живот, който, в сравнение с този на мъжете, е свързан с отделянето на по-малко парникови газове, предаде Франс прес, позовавайки се на френска икономистка.

Ориан Вегнер - специалистка по икономика на климата от "Банк дьо Франс", припомня в публикация във в. "Либерасион", че според ООН жените са по-засегнати от мъжете от последиците от климатичните промени.

"Макар на пръв поглед да изглежда, че изменението на климата (за което до голяма степен са отговорни парниковите газове - бел.ред.) засяга цялото население по един и същи начин, проучвания доказват полови различия в поведението, което води до отделянето на парникови газове, и в последиците от климатичните промени", пише тя.

Снимка: Unsplash

Ориан Вегнер се позовава на шведско изследване от 2021 г., за да потвърди, че потребителските продукти на мъжете са източник средно на 16 процента повече парникови газове в сравнение с тези на жените, пише още БТА.

Разликата се обяснява със склонността на мъжете към потребление на стоки и услуги, отделящи повече емисии, като например горива.

"Мъжете са по-склонни да пътуват до по-отдалечени ваканционни дестинации и да използват автомобил до тях", отбелязва Вегнер. Емисиите на въглероден диоксид, свързани с използването на самолет, също са малко по-високи за мъжете, отколкото за жените", допълва тя.

Храненето също играе роля, доколкото диетата, включваща по-малко месо, генерира по-малко емисии. 

Снимка: Unsplash

Според проучване, направено във Франция през 2021 г., две трети (67 процента) от вегетарианците са жени. 

"От страна на жените наблюдаваме разходи, свързани със стоки и услуги с по-ниско ниво на емисии, по-специално грижи, здравеопазване и в по-малка степен мебели и облекло", обяснява Ориан Вегнер.

Въпреки това, ако полът е "уместен" критерий за обяснение на различията по отношение на емисиите, "нивото на доходите често играе по-важна роля", както и местоживеенето в град или село, добавя тя.