В Дубай се намира най-голямата вертикална ферма в света, която използва 95% по-малко вода от традиционните съоръжения - като мощна алтернатива за подпомагане на кризата със земята, вертикалните ферми са не по-малко полезни от традиционните ферми по отношение на функционалността.

Въпреки че самата идея датира от древността, когато жителите на Вавилон построяват "Висящите градини на Вавилон" през 605-562 г. пр.н.е., съвременната концепция е предложена за първи път от Диксън Деспомиер, професор по обществено здраве и околна среда в Колумбийския университет през 1999 г.

Следователно вертикалните ферми не са нещо ново, но най-голямото подобно съоръжение в света е готово да произвежда повече от 2 млн. килограма зеленолистни зеленчуци годишно. Фермата "Бустаница" е построена от Crop One Holdings в сътрудничество с Emirates Flight Catering. Тя е разположена в Дубай, Обединените арабски емирства, близо до международното летище Al Maktoum в Dubai World Central. Съоръжението е с големина от 330 000 кв. фута и се простира на повече от 175 м.

Произведените в съоръжението култури ще са екологично чисти и няма да се нуждаят от предварително измиване, тъй като ще растат без пестициди, хербициди или химикали. Самото съоръжение използва 95% по-малко вода за разлика от традиционните ферми и ще произвежда по три тона продукция на ден, като в същото време ще използва изкуствен интелект и анализ на данни.

Съоръжението използва система със затворен цикъл, която циркулира водата през растенията, за да се използва ефективно. Водата се изпарява по време на процеса на поливане и се рециклира в системата, което спестява 250 млн. литра вода всяка година в сравнение с традиционните ферми на открито, произвеждащи същата продукция.

Не е изненадващо, че зелените листа, произведени от "Бустаница" ще бъдат сервирани на пътниците на Emirates и на различни авиокомпании, работещи с Emirates Flight Catering. Освен това продуктите ще се предлагат и в местните магазини, пише още БГНЕС.

"Горди сме, че заедно с нашия партньор в съвместното предприятие можем да внедрим най-добрата в класа си технология на Crop One в това иновативно предприятие за производство на храни. ECO 1 ще се справи с нарастващите предизвикателства пред веригата за доставки и проблемите на продоволствената сигурност, като същевременно ще запознае милиони нови потребители с предимствата на вертикално отглежданите продукти", казва Крейг Ратайчик, главен изпълнителен директор на Crop One.