Рада Бонева е създател на съдържание в дигиталното пространство, екоактивист и носител на наградата за зелена журналистика. В стремежа си към живот с минимален отпадък и разговорите за опазването на околната среда, тя излиза от стереотипа за инфлуенсър. С усмивка казва за себе си, че обича овце и всичко зелено. Както и игрите на думи.

Лятото й е преминало в пътешествия, които е съчетавала и с работа. За гледките по родното Черноморие споделя: „Ще ми се да вярвам, че имаме напредък, но колкото по-диви са местата, за съжаление, толкова по-замърсени са някои от тях, особено за нерегламентираните плажове.

Според Рада посоките, в които трябва да се работи, за да се опази околната среда, са много.
Според мен има нужда да се работи това как да се облагородят и да се приобщят въглищните райони, да се действа по посока енергия, също така по-ефективни системи за разделно събиране на отпадъците и ефективно рециклиране, но не по-малко важно според мен особено наболяла тема в момента е директивата за пластмасата, за еднократната пластмаса, която за съжаление звучи по-хубаво отколкото е в действителност.“

Когато тя създава блога си преди 4 години, идеята й е била свързана с second hand модата, тъй като тогава е било модерно да имаш блог за мода. Година по-късно започва активно да променя някои свои навици и да се интересува по-дълбоко в темите отвъд повърхността. Тогава създава подкаст към блога си.

Снимка: Евгений Милов

Имах нужда да надградя текстовата форма в нещо повече, което също така да даде изява и на хора, с които съм се срещнала през годините и съм се запознала. Когато започнах да слушам подкасти на български, това, което ми се слушаше, го нямаше и затова реших сама да си го направя.

За наградата в конкурса „Див кестен” на "Зелени Балкани" Рада споделя с усмивка, че е горда от това си постижение.

Наградата за зелена журналистика я спечелих сега през август месец. Много благодаря за това отличие. То е на база действия, които съм правила през последната една година. Честно казано бях изненадана, бях доста поласкана, все още съм, разбира се, тъй като, за да получа това признание... категорията беше за блог и за преофесионалисти, и да застана редом до хора от радио, телевизия, които също са отличени и работят ежеднвено, имат професионални познания, за мен е чест.

Рада Бонева определя социалните мрежи като необходимото зло, тъй като тя в ежедневието си работи с тях.

Снимка: Евгений Милов

Вярвам, че както ни свързват, така и ни отдалечават. Стига да намерим този необходим баланс, да намерим нещо позитивно в тях и да ги използваме в наша полза, за да ни дават и полезно съдържание, не да си губим времето, защото има разлика."

Съвети от Рада за социалните мрежи: