Списание „Elle“ е основано през 1945 г. и днес, 76 години по-късно, се издава в цял свят. То е един от стълбовете на модната индустрия и като такъв преди броени дни официално обяви, че повече няма да публикува материали, популяризиращи козината и кожата на животни. С този си акт даде ясно послание, че ценните животинските материали са отживелица за модната индустрия.

„Модното списание „Elle“ забранява животинската кожа от страниците на всички свои международни издания, за да подкрепи хуманното отношение към животните и да отрази променящите се вкусове“, съобщи официално изданието.

„Това е наистина страхотна възможност да се повиши осведомеността за хуманното отношение към животните, да се засили търсенето на устойчиви иновативни алтернативи и да се насърчи по-хуманна модна индустрия ", каза старши вицепрезидент и международен директор на „Elle“ Валерия Бесоло Лопиз пред „Ройтерс“ и „Си Ен Ен“, приветствайки „бъдеще без козина“.

Създадена е харта за целта на заповедта и вече тринадесет издания са я приложили, докато други ще направят това от 1 януари.
„Всяко от 45-те глобални издания на списанието е подписало харта за забрана на редакционно съдържание, популяризиращо животинска козина, на своите печатни страници и сайтове за онлайн и социални медии“, каза Бесоло Лопиз на конференцията „VOICES 2021“ на The Business of Fashion.

През последните няколко години редица модни къщи и търговци на дребно заявиха, че се отказват от животинска козина на фона на натиска от групи за защита на животните и промяна на вкусовете на по-младите, етични и екологично разбиращи клиенти. През септември луксозната група „Kering“ обяви, че всичките й марки ще спрат да използват животински кожи в колекции, четири години след като звездната марка „Gucci“ вече направи този ход.