Риши Сунак официално стана новият премиер на Великобритания след среща с крал Чарлз III. Той бе избран за лидер на Консервативната партия, като получи покана от крал Чарлз III да стане министър-председател и да състави правителство.

Риши Сунак е роден в Саутхемптън в семейството на родители от индийски произход. Те емигрират във Великобритания от Източна Африка през 60-те години на ХХ в.

Снимка: Getty Images

На снимки от последните му официални събития се забелязва, че и той, и съпругата му носят червен конец на китките си.

Снимка: Getty Images

Преди няколко дни в Индия бе отбелязан празника Дивали. На него сестрите и съпругите връзват червени конци на братята и мъжете си. Прави се за здраве и благополучие.

 

Червен конец се връзва и в храмовете, когато хората отиват там, за да се молят. Тогава се поставя за късмет и успех в бизнеса. 

 

Снимка: Getty Images

Съпругата на Риши Сунак е сръхбогатата индийска бизнесдама Акшата Мурти

Тя е на 42 години. Притежава акции на стойност близо милиард долара в индийския технологичен гигант "Инфосис". Баща ѝ е Нараяна Мурти - един от основателите на компания от 1981 г. на стойност 100 милиарда долара. 

Снимка: Getty Images

Британският премиер отбеляза индийския празник Дивали на Даунинг стрийт. На официална снимка се вижда как той запалва традиционна маслена лампа на събитието. Резиденцията на министър-председателя редовно е домакин на приема за отбелязване на годишния индийски фестивал на светлините.