41-годишната звезда на финландската симфонична хеви метъл група Nightwish разкри, че шокиращата диагноза ѝ е била поставена преди малко повече от две седмици, но успокои феновете си, че това е "неагресивна" форма на рак и прогнозата ѝ е "много добра".

На холандската певица ѝ предстои операция, последвана от лъчетерапия, но тя очаква да се излекува от рака и да запази гърдата си.

Снимка: Getty Images

В изявление в социалните мрежи тя заяви: "Писмо до вас. Животът идва на вълни, с възходи и падения. Имах радостта да изживея много възходи и ги споделих с вас чрез социалните медии и многобройните концерти по целия свят през многото години на моята кариера. Но сега ме удари нова вълна. Не е добра. Имам рак на гърдата. Той беше диагностициран преди малко повече от 2 седмици и утре ще ми бъде направена операция за отстраняване на тумора".

"Прогнозата ми е много добра!!! Изглежда, че това е неагресивен рак, който не се е разпространил. Ще запазя гърдата си. И ще бъда свободна от рака след тази операция плюс локално лъчелечение, което ще се проведе три месеца след тази операция. Ще разберем повече след операцията, за да видим дали тази положителна прогноза ще се запази", казва още тя.

Флор, която има 5-годишна дъщеря Фрея със съпруга си - барабаниста в шведската група Sabaton Ханес Ван Дал, умолява жените да ходят на мамографски прегледи, защото без тях нейният рак е щял да остане неоткрит.

Тя продължи в писмото си: "Думата "рак" е шокираща. Всичко, което си намирал за важно в живота преди тази диагноза, се променя коренно в рамките на няколко минути. Сега просто искам отново да съм здрава. Искам да видя как дъщеря ми се превръща в жена; искам да живея! А най-страшното в тази диагноза е, че си мислех, че съм здрава! Не усещах рака, не знаех, че е там, докато не отидох на стандартен преглед с мамограф. Нещо, което много държави предлагат, безплатно дори за щастливците".

Снимка: Getty Images

"Ако не бях отишла там, туморът щеше да остане неоткрит. След една година той можеше да стане много по-голям. Мисълта за това ме кара да споделя тази история с вас. Мамографията е животоспасяваща! Неприятно е и може да си мислите, че така или иначе няма да имате нещо в гърдите си, но отидете! А за мъжете, които четат това: напомнете на жена си, приятелката си, майка си, сестра си да отидат и да се прегледат. Дори и без лукса, който аз като западна жена изпитвам с безплатните прегледи на мамограф: Отиди! За щастие има много организации, които предлагат информация за защита от болестта, ако нямате достъп или средства за мамографско изследване."