Трети март е националният празник на България.  Датата 3 март слага начало на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Трети март означава отговорност към историята, съвременността и бъдещето на България, но и почитане паметта на загиналите.    

Снимка: iStock

Преди 146 години се правят първите стъпки към утвърждаването на България за суверенна държава. Тя има редица права да иска признаване и от други страни, извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения; да сключва финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция или на попечителя Русия по време на преходния период, както и да има собствена войска и полиция.

България е върната в границите на Европа. Това е начало за поставяне на държавна българска независимост.

На 3-ти март се чества възкресението на един народ, чиято висока духовна и материална култура е била подложена на унищожение. Старозагорското и Априлското възстания са показали пред света, че българите пред робството избират смъртта.

През 1876 г. обаче освен българите, населението на Босна и Херцеговина също вдига въстания. В тяхна защита Сърбия и Черна гора обявяват война на Турция. Източната криза избухва с нова сила. Русия се оказва пред реалната заплаха да подрони фатално авторитета си сред балканските християни, ако в този критичен за тях момент не се намеси. Руската дипломация започва активни действия.

За нас, българите, 3 март 1878 г. е въплъщение на едно начало - онази Трета България, на която историята е отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили.

Снимка: Василена Тодорова

Българите винаги са празнували този празник, а от 1990 г. с решение на Държавния съвет от 27 февруари и на Народното събрание от 5 март същата година, датата е обявена за Национален празник на страната.

Традиционно през годините на връх Свети Никола се отслужва празничен молебен за почитане на паметта на загиналите. 

Свети Никола (Шипка) е връх в Стара планина с надморска височина 1326 m, разположен на изток от Шипченския проход. До 23 ноември 1951 г. върхът носи името Свети Никола, а след това до 7 октомври 1977 г. – връх Столетов. Върхът символизира човешкия героизъм и усилия за освобождението на България. 

Има причина да сме родени в България. Да говорим български, да пишем на български, да казваме "Обичам те!", "Гордея се!" на български.

И докато всеки си търси или отхвърля причината, нека сме благодарни за това, което имаме тук и сега. Без излишна патетика, съвсем по човешки! Благодарни, че и днес се събудихме, дишаме, свободни сме, радваме се. В мир! Че имаме минало, което да почетем, сегашно, в което да живеем със сърце и разум и бъдеще за децата и мечтите ни.

И честит празник!