"Образованието е това, което остава, когато забравим всичко, научено в училище" е казвал неведнъж Алберт Айнщайн. Дали е така ще разберем от детските спомени на Тейлър Суифт, Доналд Тръмп и Камала Харис. Днес те са мега звезди в различни галактики, съдбите им се преплитат, защото в предизборните вълни в САЩ политиката и шоу бизнесът вървят ръка за ръка.

  • Теди Велинова и д-р Енчев се събраха за първия учебен ден на децата си
  • Въшките – досадният проблем на децата през учебната година и как да се справим с него
  • Сашо Кадиев и Таня Тончева заедно в първия учебен ден (СНИМКИ)
  • Теди от „Фермата“ за учителската професия и миризмата на плюшени пердета в родното училище
  • Как децата на известните личности тръгнаха на училище (СНИМКИ)
  • Майка и първокласник - емоции, вълнение и няколко съвета към другите майки
  • Диляна, майка на първокласник: Ходили сме на училище без специални раници и сме оцелели
  • Специалист по детско развитие: Децата нямат нужда от монитори! Това е решение за изморени родители!
  • 5 лв., 10 лв. или повече на ден? По колко пари да даваме на учениците за джобни?
  • Д-р Гергана Маркова: Упражнението „Тарзан“ помага на децата да се справят със стреса по забавен начин

МАЛКАТА ТЕЙЛЪР ОТ ГОЛЯМАТА ФЕРМА

Гласувам за @kamalaharris, защото тя се бори за права и каузи, за които вярвам, че имат нужда от воин, който да ги защитава", пише певицата в поста си в Instagram пред повече от 280 милиона последователи в социалната мрежа.

Снимка: Getty Images

Бездетната дама с котка“, както се е подписала в поста си, прекарва първите години на слънчевото си детство в семейната ферма във Уест Рединг, щата Пенсилвания. “Детството ми беше вълшебно: тичах свободно и се разхождах, където си исках”, спомня си Суифт. „Виновница“ за любовта й към нотите е нейната артистична фея - баба й, оперната певица Марджъри Финли. Тя й помага да се озове в безмилостната музикална центрофуга, за да може да се изцеди най-доброто от таланта й.

На десетгодишна възраст Тейлър пее на панаири, конкурси и състезания, на 11 изпълнява националния химн преди баскетболен мач на Филаделфия Севънти Сиксърс. По същото време започва да свири на китара и да пише собствени парчета под влиянието на “The Chicks” и Шаная Туейн. Първите си композиции  Суифт записва в столицата на кънтри музиката Нашвил. Посещава местното училище, а когато в музикалната ѝ кариера настъпва възход, тя довършва образованието си по програма за домашно обучение в частното християнско училище “Аарон Акадъми”. Водех двойствен живот. През деня се разхождах, разговарях с хора, ходих на училище, зубрих тестове и се влюбвах в момчетата, а след училище отивах в центъра „Мюзик Роу“ в Нашвил и пишех песни за тези преживявания“, разказва певицата.

Снимка: Getty Images

Училището не й носи удоволствие, нито близост със съучениците й. Успехът е главната пречка да не дружи с тях и тя свежда контактите си до малък кръг приятели. Ревността на някои деца в училище стига дотам, че започват да разпространяват слухове, че родителите й подкупват личности от музикалната индустрия, за да може дъщеря им да бъде популярна. В ранната й житейска история има и прекрасни моменти - в гимназията Тейлър се влюбва в съученика си Брандън Борело. Сладката им връзка преминава през различни етапи – от страст до разбито сърце и намира пристан като вдъхновение за  дебютния й сингъл „Tim McGraw“, който я катапултира в центъра на  музикалната кънтри сцена. Сингълът  се приема повече от добре и се задържа няколко седмици в класациите „Билборд топ 100“ и „Най-добрите кънтри песни“ в САЩ. Следват безброй музикални, материални и лични успехи. Днес „Форбс“ оценява нетната стойност в банковата й сметка на около 1,1 милиарда долара. Какво друго да кажем освен „браво“ на певицата, която има сериозна причина да си мисли: „Бъди себе си. Няма по-добър човек.“

АХ, ТОЗИ НЕПОСЛУШЕН ДОНАЛД! 

Снимка: Getty Images

Роден в привилегировано семейство в Куинс, Ню Йорк, Доналд Тръмп,  расте в къща с 23 стаи и посещава частно училище, до което с кола го води шофьорът на семейството. Баща му Фред Тръмп е успешен строител с железни принципи, един от които забранява всяко разхищение, дори и на пироните, разпилени по строителните площадки и всеки уикенд обикаля с четирите си деца  строежите, за да ги събират. Още в невинните момчешки години на невръстното момче се  втълпява, че в този свят има само два типа хора: победители и губещи.

 

Няма съмнение, че това е урокът на строгия и взискателен баща, който по думите на биографа Тони Шварц бил „твърд, настойчив човек, с минимална емоционална интелигентност.“ За да закали духа и тялото на сина си,  бащата решава да изпрати тринайсетгодишното момче във военно училище в Ню Йорк, като един вид „ритуал на прехода“ от детството в бруталната житейска реалност. Там малкият Доналд за пръв път получава шамари за неспазване на правилата.

Документалният филм The Choice 2020: Trump vs. Biden  разказва, че прекараното във военното училище време е било един вид  „петгодишен урок по тормоз.“ Тормоз, но не само за Доналд, защото и от своя страна той крещи на съучениците си. Блъска ги … Управлява живота в общежитието с желязна ръка,“ пише биографът Марк Фишър, който е съавтор на Trump Revealed.  Смята се, че този модел на оцеляване във военното училище прилягал на характера на Тръмп и той се калявал в атмосфера на състезание, конкуренция и ненавист от страна на съучениците си.

Това е бил и идеален момент за спазването и прилагането на още някои от златните правила на бащиния му фонд: „прави всичко, за да спечелиш“,  “побеждавай, бъди безмилостен“. Като резултат на това възпитание днешното състояние на Тръмп възлиза на около 2,6 милиарда долара. Не можем следователно да отречем, че бащата несъмнено е бил прав, когато твърдял, че богатите родителите не бива да стоварват върху плещите на децата си незаслужено богатство, защото по думите му „то може да ги парализира, да ги обезкуражи и обезвери да работят усилено, за да постигнат своя успех в живота.“

Снимка: Getty Images

КОГАТО "ЖЕНСКИЯТ ОБАМА" БЕШЕ ДЕТЕ

В края на 60-те години, когато Камала Деви Харис била малко момиче, тя обичала да фантазира толкова много, че лесно прескачала границите на реалността и прекарвала доста време в своите страни на чудесата – Индия или Африка, откъдето произхождали родителите й.

Била съм още в детската количка, когато родителите ми са ме водили на протести. Майка ми Шамала възпитаваше мен и сестра ми Мая с идеята, че от нас, както и от всяко поколение американци зависи бъдещето и затова винаги трябва да изказваме мненията си и да протестираме“ - така Камала си спомня първите уроци по демокрация, които несъмнено са формирали бъдещата й политическа кариера. „ Израснах в семейство и в общност, където децата бяха отглеждани с мисълта: да се погрижим за децата си така, че те да имат ресурсите, подкрепата и любовта, от които се нуждаят,“споделя Камала Харис за начина на възпитание на своите прогресивни за времето си родители, които се влюбили, докато протестирали за справедливост и граждански права.

Снимка: Getty Images

Майка ми много добре знаеше, че отглежда две цветнокожи дъщери. Тя знаеше, че държавата, в която живеем, ще гледа на мен и на Мая просто като на две цветнокожи момичета и това я мотивираше да ни отгледа като уверени и горди жени,“ споделя г-жа Харис. По онова време, като дете, тя е сред "жертвите" на политиката по насилствена десегрегация в Калифорния, при която цветнокожи деца се извозват с автобуси от своите квартали, за да посещават училище в "белите" райони на големите градове. Резултатът е голяма съпротива от двете страни и провал на насилствената политика. Несъмнено трудностите и предизвикателствата в детството са й помогнали да се изгради като политик, носител на  идеята за лидерство от ново поколение.