Робърт де Ниро заяви пред Sky News, че на Доналд Тръмп „не трябва да бъде позволено“ отново да бъде президент на Съединените щати. Носителят на "Оскар" нарече бившия президент "чудовище", докато говореше пред съда в Манхатън, обвинявайки Тръмп, че иска да унищожи града и страната.

Кампанията на американския президент Джо Байдън изпрати негови поддръжници пред сградата на съда в Ню Йорк, където се води процесът за пари срещу мълчание на Доналд Тръмп в опит да пренасочи отново вниманието към щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., пише Асошиейтед прес.

Екипът на Байдън, който до голяма степен пренебрегваше съдебния процес, откакто той започна преди шест седмици, се опитва да се възползва от изпълнените с драматизъм заключителни моменти, като изпрати там актьора Робърт де Ниро и някои от първите отзовали се в Капитолия на този ден.

Според високопоставен съветник на кампанията на Байдън те не са отишли там, за да говорят за процеса, а по-скоро да се възползват от голямото медийно внимание към съдебното производство.

Снимка: Getty Images

Миналата седмица предизборната кампания на Байдън пусна нов рекламен клип, озвучен от Де Ниро, в който остро се критикува президентството на Тръмп и евентуалните му планове, ако бъде преизбран.

"Обичам този град. Не искам да го унищожавам", заяви Де Ниро пред журналисти.

"Доналд Тръмп иска да унищожи не само града, но и страната, а в крайна сметка може да унищожи и света", добави актьорът.

Снимка: Getty Images

Съюзниците на Тръмп планират за днес собствена пресконференция. Съветникът републиканец на кампанията на бившия американски президент Джейсън Милър отбеляза, че организираната от президента демократ проява доказва аргумента на Тръмп, че наказателното му преследване е политически мотивирано, пише още БТА.

"Измамниците на Джо не са в щатите Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Невада, Аризона или Джорджия - те са пред съдебния процес на Байдън срещу бившия президент Тръмп", написа той в социалната платформа "Екс" и добави: "Винаги е ставало дума за политика".

Федерален съдия отхвърли днес искането на прокурорите да забрани на Тръмп да прави скандални коментари по отношение на органите на реда, след като кампанията му разпространи неверни твърдения, че Федералното бюро за разследване е било упълномощено да го убие по време на обиска на неговото имение в щата Флорида, отбелязва Ройтерс.