17 юни е посветен на хората, които без значение дали е ден за рециклиране, или седмица за опазване на околната среда, се занимават със събирането на боклук. Отбелязваме Световен ден на боклукчиите!

Денят хвърля светлина и върху опасностите, които крие тази работа, тъй като събирането и изхвърлянето на боклук се счита за една от най-опасните професии в света поради вдишване на миризми, химикали и счупени стъкла. Всичко това може да доведе до сериозни последици, въпреки които все още има хора отдадени на професията си и нещо повече...    

Случвало ли ви се е да чакате с нетърпение боклукчийският камион да мине, защото през уикенда сте правили основно почистване вкъщи и сте затрупали с боклуци кофите пред блока?

  • Ганка от "Сървайвър" е очарована от града на Човека с щастливите обувки (СНИМКИ)
  • Евгени Генчев от "Ергенът" на 35: Не исках парти, а да съм сред природата (СНИМКИ)
  • Откриха микропластмаси в човешки пениси
  • „Зелената седмица“ на bTV Media Group през погледа на LadyZone
  • Чудесата на народната медицина и 5 от най-лековитите билки в България
  • Това растение се среща само в Белово и никъде другаде по света! (СНИМКИ)
  • Дънките - колко пъти трябва да ги носим, за да не вредим за околната среда? (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • „Да изчистим България заедно“ на 14 септември - под надслов „Да преобърнем играта!“
  • Арнолд Шварценегер призова: Спасете децата, планетата и бъдещето ни (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 5 екосъобразни начина за почистване на килима

Въпреки че може да ви звучи неприятно и миризливо, някои от мъжете, които се грижат за изхвърлянето на целия боклук по света, сe оказват едни от най-добрите хора, които може да срещнете.

ВДЪХНОВЯВАЩИ ИСТОРИИ ОТ БОКЛУКА 

Арнолд Харви, или „ангелът на палатките“

Арнолд Харви работи повече от 25 години като боклукчия. Той прекарва почти десетилетие в осигуряване на палатки, храна, одеяла, дрехи и други материали за бездомните от района на Вашингтон чрез малката си организация с нестопанска цел „God's Connection Transition“. Той се вдъхновява да започне благотворителната дейност, когато забелязва колко много хора спят навън по маршрута му за нощно сметоизвозване.

Нейтън Бини – спасител на животни

В края на 2014 г. шофьорът на камион за боклук от Джоунстаун, Пенсилвания, събирал боклука от кофата, когато видял чифт очи, които жално го гледали. Тези очи били на куче, което днес носи името Фауна. Кучето било оставено в кофата за боклук, след като собствениците на къщата се изнесли.

„Извадих я и се уверих, че е добре“, казва Бини пред CBS. „Нахраних я с обяда си – имах сандвич с пуешко месо“, добавя шофьорът. Фауна вече е част от семейството му.

Боклукчията Анди Перес Гарсия - с най-високото гражданско отличие