Боклукчиите от турската столица доказаха, че боклукът за едни е съкровище за други. Те отвориха обществена библиотека, която е пълна с книги, изхвърлени на боклука. В продължение на няколко месеца боклукчиите отделяли книгите за целта. Към идеята се присъединяват още много хора, които даряват свои стари книги за библиотеката.

Различната библиотека била замислена с цел да се използва само от служителите на чистотата и техните семейства. Колекцията от книги обаче се увеличила доста, както и интересът към идеята и четенето. Днес по рафтовете й има над 6000 книги с художествена и нехудожествена литература. Самата библиотека се намира в изоставена тухлена ферма за охлюви.  

Нестандартната библиотека често е пълна с деца на служителите и ученици от близките училища. 

Припомняме подобни добри практики и в България. След като обитателят на едно от общинските жилища в община Илинден, София, е починал, изоставените книги в библиотеката му дават идея на кмета на общината да направи дървени къщички с книги в парка, които да се ползват свободно. В парк "Света Троица" са позиционирани 3 дървени къщички, пълни с издания за възрастни и деца. Всеки може да вземе, да прочете и да върне. А ако иска да остави и свои.

По Крайбрежната алея на Варна също са поставени къщички, пълни с книги, излезли от голямата лична библиотека на едно местно семейство. "Тайната книга" е идея за къщички и книгите в тях, които са изцяло безплатни и с цел да разпространяват удоволствието от четенето. Докато сте на плажа и релаксирате, какво по-хубаво от няколко приятни и полезни страници.