19 март 1958 г. е далечната дата, на която се провежда първото заседание на Европейската парламентарна асамблея в Страсбург. Европарламентът там е една от причините за високия стандарт на живот в града, множеството туристически и работни посещения и... цените. 

През 2022 г. цената на кюфтетата - 1,28 лв., в Народното събрание в София се превърна в любопитна тема за обсъждане. Надникнахме в кафенетата и местата за обяд в Европарламента, за да разберем какви храни и напитки се предлагат там. 

КАФЕТО В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

Ако си поръчате едно кафе в някое от кафенетата в сградата на Европарламента, ще получите голяма чаша с дълго и слабо кафе. Със сигурност напитката не блести с особени вкусови качества. Ако си поръчате еспресо, ще получите по-силна напитка, която със сигурност ще ви събуди рано сутрин. 

Цената на еспресото е 1,33 евро. 

Ако искате да добавят мляко към него, за да омекоти вкуса, това ще повиши цената с 20 евроцента. Така цената на чаша кафе с мляко става 1,53. 

Кафе или чай предпочитат в България - вижте във видеото

 

 

Работещите на касата издават бележки, на които е написана поръчката. Тази бележка предаване на хората, които я изпълняват - правят кафета, фрешове, сипват порции от обедното меню. 

За справка, еспресото в ресторант в града, е на цена от 2,30 евро. Кафето (grand cafe) струва 3,30 евро. Ако пиете кафе в картонена чашка на гарата пък, ще платите 1,90.

ПУШАТ ЛИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА?

В Европарламента има обособени специални места и за пушачите. Това са т.нар. кабини за пушене, изобретени преди около 30 години.

Те осигуряват чисто, огнеупорно, без мирис и устойчиво решение на проблема с пушенето. Намират се в самите кафенета, но са отделени от тях чрез специални прозрачни стени.

Ефективно улавят дима с високия си въздушен поток и никъде наоколо не мирише на цигари и тютюн. Пречистеният въздух се изпуска обратно в помещението без следи от цигарен дим. Пепелта от цигарите и цигарените угарки се изхвърлят по безопасен начин, без мирис и дим. 

ВОДА И ОБЯД

 

Водата в Европарламента също се предлага по специални стандарти - не в пластмасови бутилки, а в картонени опаковки. 

 

Най-разпространенана закуска е кроасанът - 1,68 евро. 

В обедното меню има различни видове салати - с пилешко или риба, приготвя се топла храна - паста с различни сосове, гьоза, ориз, кишове. Винаги има супа на деня.

Сандвич със сирене е на цена 3,39 евро, а с моцарела, домати и песто с фокача - 7,10. 

Задължително е да си отсервирате сами съдовете, след като приключите с храненето. 

ET POUR VOUS, MADAME?

Французите са изключително любезни и за избора ви на храна винаги ще кажат, че е перфектен, независимо какво изберете.

Усмихнати са, поздравяват и постоянно използват обръщенията "madame" и "мonsieur". Ако не разбирате френски, на опашката винаги ще се намери някой, който любезно да преведе.