Ейми и Бен - малките имена на хора с големи сърца. Те имат верига от кафенета, в които няма да видите изрусени сервитьорки със силиконов бюст. На тези места работят предимно хора с интелектуални нарушения и затруднения в развитието.

Първото кафе отварят през 2016 г.

Поводът са двете им деца - Бити и Бо, които се раждат със Синдрома на Даун. Дъщеря им Лили пък е с аутизъм. 

 


С отварянето на първото кафене Bitty & Beau’s Coffee в Северна Каролина, Ейми и Бен наемат 19 души с различни увреждания. Към момента франчайзът има над 24 обекта в Щатите, в които работят над 400 души.

„Когато Бо, най-голямото ни дете, се роди, бяхме изпълнени със страх. Започнахме да разсъждаваме как ще изглежда бъдещето му. Ще може ли той някога да говори, да ходи или да кара кола? Въпреки че плакахме много, когато се роди Бити, сълзите не бяха от страх или тъга, бяхме щастливи, защото имаме още едно дете със Синдром на Даун. Знаехме какво означава това и бяхме подготвени“, споделя Ейми за емоциите около раждането на децата.

По-късно семейство Райт открива, че над 80% от хората с интелектуални нарушения и затруднения в развитието са без работа в САЩ.

Тогава им хрумва идеята за създаване на дружелюбна среда за точно такива хора. 

„Всяко кафене, което отваряме, се превръща в място, на което можеш да видиш какво е възможно да се постигне, когато наемеш хора с увреждания“, допълва Ейми Райт.

 

Можете ли да се досетите кой е любимият ден от годината във всички кафенета от веригата?

Разбира се, 21 март - Световният ден на хората със Синдром на Даун!

Всяко кафене в страната посрещаше клиентите си с усмивка и жълто цвете. 

Смелата идея на семейство Райт не остава незабелязана.

През 2017 година са наречени „Герои на годината“ от CNN.

Но най-голямата им награда са усмивките на хората, които работят там, както и на тези, които си тръгват с чаша кафе в ръка щастливи.