Човешкото съзнание е жадно да изследва мистериозното и непознатото. То обаче понякога може да крие и опасност.

В света има много места, за които се смята, че са обитавани от духове. Ако любопитството ви надделява и не ви е страх, ето 10 от тях:

10. Замъкът “Добра надежда” (Южна Африка)

Крепостта е построена в Кейптаун през 17-ти век. След реставрации през 80-те години на миналия век се счита за най-добре запазения пример за крепост на Холандската източноиндийска компания. Любопитното за нея е, че на това призрачно място се случват не едно, а няколко необясними неща. Те включват висок мъж, който може да бъде видян да скача от някои от отворите в кулите, черно куче, което напада посетителите преди да изчезне във въздуха, както и камбаната, която понякога бие сама.

9. Чифлик “Монте Кристо” (Австралия)

“Монте Кристо” е провъзгласен като най-обитаваната от духове къща в Австралия. Чифликът има дълга и мистериозна история след построяването си през 1885 г. в град Джуни, Нов Южен Уелс. Според слуховете, млада прислужница скача от терасата на втория етаж. Твърди се, че има петно от белина на мястото, където е намерила смъртта си. В добавка, посетители са чували стъпки на горния балкон през нощта, а някои дори са виждали женски силует на същото място. Тези, които са останали да нощуват в чифлика, също съобщават за странни гласове в далечината.

8. Лаванг Севу (Индонезия)

Едно от най-известните места в Индонезия. Тази колосална сграда, чието име се превежда "хиляда врати", се свързва с колониалното управление и японската окупация по време на Втората световна война. В миналото местните мъже са искали да докажат храбростта си, като прекарат една нощ между стените й. Смята, че Лаванг Севу е обитаван от духа на обезглавена жена, която е убита от японската армия по време на войната. Освен това, има градска легенда, че вампирско проявление на жена, починала по време на раждане, наречена Кунтиланак, напада мъже и безпомощни хора, появявайки се в образ с черна коса и бели дрехи, изцапани с кръв.

7. Замъкът “Волфсег” (Германия)

Намира се на хълм на 420 м надморска височина, в област Регенсбург, в Горен Пфалц (Бавария). Той никога не е бил разрушаван, вероятно и благодарение на отдалеченото си местоположение, и все още е изцяло готически. Познат е от 1278 г., а с него се свързва и легендата за призрака на „Бялата жена“. Според нея, съпругата на господаря на замъка Улрих фон Лаабер - Клара фон Хелфенщайн загубила живота си, заради ревността му. Няколко години след това, фон Лаабер и цялото му семейство внезапно напуснали този свят.

6. Форт Бхангарх (Индия)

Това е крепост от 16-ти век в щата Раджастан, в Индия. Градът е създаден по време на управлението на Бхагвант Дас като резиденция на втория му син Мадхо Сингх. Крепостта и нейните околности са добре запазени, но оказва се и опасни. Според вярванията, проповедник, който живеел близо до крепостта, издал заповед никоя къща, построена в района, да не бъде по-висока от неговата собствена. Ако сянката на такава къща падне върху дома му, това ще доведе до унищожаването на крепостния град. Заради смели посетители, които посещават крепостта нощем, индийското правителство приема закон, с който забранява влизането в нея от залез до изгрев.

5. Шочимилко (Мексико)

Ако не вярвате, че куклите могат да бъдат страшни, си спомнете за филмите на ужаси с Чъки. Друго доказателство за това е този остров, близо до Мексико Сити. Той е украсен с отрязани части от кукли - крайници, глави и други. Оказва, че е смятан за обитаван от духа на малко момиче, починало при мистериозни обстоятелства там преди много години.

4. Катакомбите (Франция)

Снимка: Getty Images

Повече от 2000 години история са събрани в тези подземни тунели, разположени на 20 метра под улиците на Париж. Оформени от камък, те са част от изграждането на френската столица. Тъмният лабиринт също така е дом на редица гробища, с подредени кости, които само превръщат мястото в още по-зловещо. Според един от митовете за парижките катакомби, мъж на име Филиберт Аспарт се скитал в тези коридори през 1793 г. и така и не успял да намери изхода. Казват, че духът му все още е там.

3. Кулата в Лондон (Великобритания)

Построена през 1070 г., тази историческа забележителност в английската столица в момента е дом на бижутата на кралското семейство. В миналото служи още за оръжейна, зоологическа градина, дворец и дори затвор. Това означава, че е смятана и за място, на което има призраци, включително и този на Ан Болейн - втората съпруга на Хенри VIII. След обвинения в изневяра, предателство и заговор срещу краля, тя е осъдена и обезглавена в тази кула през май 1536 г.

2. Хотел “Стенли” (САЩ)

Разположен в сърцето на Скалистите планини, този хотел е мястото, което вдъхновява Стивън Кинг за романа „Сиянието“, както и последвания след него британско-американски психологически хорър-филм, режисиран от Стенли Кубрик. Вдъхновение в него не липсва, тъй като е смятан за най-изпълненото с духове място в САЩ. Сред тях са такъв на икономка на име Елизабет Уилсън, загинала след експлозия в стая 217 през 1911 г., на деца, които тичат и играят по коридорите на хотела и на призрак на име Пол, който бил майстор в него, но намерил смъртта си след изтичане на газ. Докладвани са още странни стъпки и шумове, както и движещи се сами обекти и студени петна в определени части от сградата.

1. Чернобилската забранена зона (Украйна)

Обозначена е като забранена зона, след като АЕЦ Чернобил претърпява авария на 26 април 1986 г. Тя покрива площ от около 2600 км в Украйна, където радиоактивното замърсяване е най-голямо и публичният достъп и живот са забранени. В този район днес могат да се видят училищна столова, пълна с разхвърлени противогази по пода. Освен това, има и кукли, старателно подредени по леглата в болница, които са се появили мистериозно. По стените на някои сгради пък има зловещи рисунки на хора, които се задушават. Смята, че районът няма да бъде безопасен около 20 000 години.