Испанската прокуратура повдигна обвинение срещу певицата Шакира за неплатени данъци на стойност 6,7 милиона евро върху доходи от 2018 г., съобщиха ДПА и АП.

 

Съд близо до Барселона ще реши дали да започне втори процес за укриване на данъци срещу изпълнителката на хитовете "Waka Waka" и "Hips Don't Lie". Според властите Шакира е използвала офшорна компания за избягване на дължимите данъци. Певицата е уведомена за обвинението в Маями, където живее. 

Предварителното разследване започна през юли след доклад на данъчната служба за две възможни нарушения във връзка с данъка върху доходите и имуществото през 2018 г. 

 

 

Шакира трябва да се изправи пред съда в Барселона тази година по други  обвинения в укриване на данъци на обща стойност около 14,5 млн. евро в периода 2012-2014 г.  Прокурорът настоява за присъда от осем години и два месеца затвор, както и за глоба в размер на 23,8 млн. евро.  

 

 

Певицата многократно е поддържала тезата за своята невинност по първото дело с довода, че през 2012, 2013 и 2014 г. е била длъжна да плаща данъци на Бахамите, а не в Испания. Въпреки това тя междувременно е платила всички данъци плюс лихвите. 

 

Снимка: Getty Images

През юли миналата година Шакира отхвърли извънсъдебно споразумение в Испания, където живееше с бившия футболист на Барселона Жерар Пике. Сега двамата са разделени, а Шакира се е преместила в Маями заедно със синовете им.

Вижте повече за Шакира в следващото видео: