Съвсем наскоро певицата Селена Гомес сподели, че страда от биполярно разстройство и разказа как се бори с него и как ѝ се отразява. То влияе на настроенията и на поведението на човека. Тя обаче не е единствената знаменитост, диагностицирана с разстройството и тук сме изброили някои други известни личности, съвременни и от миналото, които също са били биполярни.

10. Марая Кери

Снимка: Getty Images

Изпълнителката на най-популярната коледна песен е била диагностицирана с биполярно разстройство още през 2001 г., но е отказвала да търси помощ. В крайна сметка се е съгласила да се подложи на терапия, защото е имала проблеми и в личния и в професионалния си живот. „Обградих се с позитивни хора и се заех да правя това, което ме прави най-щастлива – да пиша музика“, сподели тя.

9. Кари Фишър

Снимка: Getty Images

Актрисата, която завинаги ще остане за киноманите като единствената принцеса Лея, почина преди 4 години на 60 години. Когато е била на 24 е диагностицирана с биполярно разстройство. Честите промени в настроението я довеждат до там, че прави опит за самоубийство и докато е в рехабилитационен център пише книгата си „Пощенска картичка от ръба“.

8. Мел Гибсън

Снимка: Getty Images

През 2008 г. големият актьор и режисьор Мел Гибсън разкри, че страда от биполярно разстройство. Може би именно то беше причината за няколкото му избухвания, които доведоха до неофициалното му отлъчване от Холивуд за няколко години.

7. Деми Ловато

Снимка: Getty Images

Певицата научила, че страда от биполярно разстройство едва след като била вкарана в клиника за наркомани през 2010 година. Там е диагностицирана като биполярна, но това явно не е било достатъчно, за да промени живота си, тъй като няколко години по-късно отново се размина на косъм със смъртта заради свръхдоза.

6. Кърт Кобейн

Снимка: Twitter

Като дете музикалната икона Кърт Кобейн страда от дефицит на вниманието, а след това от биполярно разстройство. Въпреки че е знаел това, музикантът от Нирвана никога не е търсил лечение и слага край на живота си през 1994 г., когато е само на 27.

На следващата страница може да прочетете за още няколко известни личности, които са страдали от биполярно разстройство.

5. Ърнест Хемингуей

Снимка: Getty Images

Психичните разстройства са били в кръвта на гениалния Ърнест Хемингуей. Мъчели са родителите му и са се предали на децата му. Самият той е страдал от параноя и депресия. Бил е обсебен от смъртта и в крайна сметка се е застрелял.

4. Катрин Зита-Джоунс

Снимка: Getty Images

Носителката на „Оскар“, която е омъжена за Майкъл Дъглас, развила депресия и биполярно разстройство от притеснение за съпруга си, който се разболял от рак на езика.

3. Вивиан Лий

Снимка: Getty Images

Лий е най-известна с ролята си на Скарлет О‘Хара в култовия филм „Отнесени от вихъра“. По времето, когато е омъжена за Лорънс Оливие, Лий си спечелва име на много трудна за работа актриса, като причината за това е биполярното ѝ разстройство. По-късно в живота ѝ положението става по-тежко и тя развива тежка депресия, от която я лекуват с електрошок.

2. Франк Синатра

Снимка: Getty Images

Франк Синатра е може би първият тийн идол на Америка. Продава милиони копия от записите си и остава в историята на музиката като един от най-великите на всички времена. А в допълнение към това получава о „Оскар“ за ролята си в „От тук до вечността“. Извън светлината на прожекторите обаче понякога е бил много агресивен. Музикантът няколко пъти е правил опити за самоубийство.

1. Жан-Клод ван Дам

Снимка: Getty Images

Големият екшън актьор е всеизвестен майстор на бойните изкуства. Започва да изучава карате на 10 и получава черен колан на 18 години. Още от дете обаче трябва да се справя с внезапни промени в настроението, причина за които по-късно се оказва биполярно разстройство. За да се справи с него актьорът разчита на лекарства.