Няма да е преувеличено да кажа, че обичам да гледам филми откакто се помня. Разбира се вкусът ми се е променял многократно през годините и с възрастта, но една от най-важните "повратни точки" в живота ми беше, когато установих, че има толкова много хубави филми и преди 80-те. Почувствах се все едно целият свят изведнъж стана по-голям и по-интересен. Мога без колебание да назова двата филма, които отвориха очите ми за класическото кино - "Лорънс Арабски" от 1962 година и "Отнесени от вихъра" от 1939 година.

Днес се навършват 80 години от премиерата на култовата драма "Отнесени от вихъра". Това е един от най-забележителните филми в цялата история на киното и то не само заради великолепната актьорска игра (Вивиан Лий е невероятна като Скарлет, а Кларк Гейбъл прави една от най-добрите си роли като Рет Бътлър), нито защото е една от най-добрите екранизации на всички времена (създателите са уловили напълно духа на едноименния роман от Маргарет Мичъл). "Отнесени от вихъра" остава ненадминат и в друго отношение - комерсиалният успех.

Снимка: Getty Images

Тази година феновете на Дисни празнуват, защото "Отмъстителите: Краят" успя да надвие в боксофиса двата ненадминати с години рекорда на Джеймс Камерън - "Титаник" и "Аватар". Дисни обаче ще трябва да се постараят доста повече, за да постигнат (или дори да се приближат) до успеха на "Отнесени от вихъра".

Първоначалните прожекции на легендарния филм са донесли на създателите му приходи от 189 милиона долара в САЩ и още 402 милиона по света. Но ако вземем предвид инфлацията и приравним цените на билетите ще видим, че приходите на "Отнесени от вихъра" отговарят на над 7 милиарда долара днес. "Отмъстителите" със своите под 3 милиарда долара остават доста назад.

На следващата страница може да прочетете още любопитни факти за великия филм >>>