Днес се навършват пет години от смъртта на големия комедиен актьор Робин Уилямс, който сам реши да сложи край на живота си. И макар най-важното, което трябва да помним за него, е кариерата му и незабравимите му филми, не трябва да пренебрегваме и ефекта, който имаше смъртта му.

Нека си припомним самоубийствата на Робин Уилямс и още пет световни знаменитости, печално белязали света на шоубизнеса, литературата и музиката.

Робин Уилямс

Снимка: Getty ImagesДата на смъртта: 11.08.2014 (на 63 години)

С какво ще запомним Робин Уилямс: Американският актьор е известен с чувството си за хумор и незабравимите си роли в комедийни и сериозни филми. Уилямс е звезда в една от най-култовите комедии на всички времена “Мисис Даутфайър” и участва също във филми като “Добро утро, Виетнам”, “Обществото на мъртвите поети” и “Пач Адамс”.

Как се самоубива: Робин Уилямс е открит на 11 август 2014 г. обесен в гардероб в дома си. За целта актьорът е използвал колана си.

Защо самоубийството му е толкова шокиращо: Актьорът е известен на света най-вече с комедийните си роли. Неговите изпълнения носеха радост и усмивки на целия свят, затова никой не очакваше подобно нещо. Едва след смъртта му стана ясно, че Уилямс е страдал от депресия, както и че съвсем наскоро е бил диагностициран с болестта на Паркинсон.

Близките му обаче споделят, че дори те, макар да са знаели за проблемите на актьора, не са очаквали да посегне на живота си, тъй като никога не е споделял подобни мисли с тях.

Смъртта на Робин Уилямс е широко отразена в медиите. В месеците след това, смъртността в следствие на самоубийство в САЩ се е увеличила с 10%.

Мерилин Монро

Снимка: Getty Images

Дата на смъртта: 05.08.1962 (на 36 години)

С какво ще запомним Мерилин Монро: Норма Джийн Мортънсън, която целият свят запомни с името Мерилин Монро, започна кариерата си като модел, а по-късно завладя света с филмовите си роли. Тя е най-големият секссимвол на своето време и една от големите икони в киното. Най-известните филми с нейно участие са “Някои го предпочитат горещо”, “Как да се омъжиш за милионер” и “Джентълмените предпочитат блондинки”.

Как се самоубива: На четвърти срещу пети август 1962 г. актрисата изпива голямо количество успокоителни хапчета и е намерена от икономката си на следващата сутрин.

Защо самоубийството ѝ е шокиращо: През живота си Мерилин Монро се превръща в идеала за женска красота на милиони мъже и жени. Тя е една от най-високоплатените актриси в света и почти всяка жена иска да ѝ подражава по някакъв начин.

Това, която остава скрито от обществото е натискът, на който актрисата е подложена, за да поддържа образа на глуповата блондинка, която филмите са ѝ изградили. На снимачната площадка Мерилин търпи унизително отношение и няма почти никаква свобода, а в ежедневието си е следена навсякъде от папараци.

След смъртта ѝ смъртните случаи в следствие на самоубийство в САЩ се увеличават с 12%.

Кърт Кобейн

Снимка: Wikipedia

Дата на смъртта: 05.04.1994 (на 27)

С какво ще запомним Кърт Кобейн: Той е вокалистът на гръндж групата “Нирвана”. През 90-те години става едно от най-големите имена в музиката. До днес е считан за един от най-великите музиканти на всички времена.

Как се самоубива: Кърт Кобейн се е прострелял с пушка в главата и е намерен два дни по-късно в лятната градина на дома му. Пушката, с която се е самоубил, все още е лежала на гърдите му.

Защо самоубийството му е шокиращо: Кърт Кобейн е една от знаменитостите в т.нар. “Клуб 27” - звезди, които умират на 27-годишна възраст. Заради скромността си и нежеланието си да бъде известен, Кобейн е считан от мнозина за модел за подражание. Именно по тази причина медиите отразяват самоубийството много внимателно, а снимките на трупа се пазят в тайна. Властите се опасяват, че заради популярността на певеца сред младежите, може да последва вълна от самоубийства.

Прочетете още >>>