Ретро София фест - Пътеводител на забравена София е мултижанров интерактивен културен фестивал, който с магията на словото, фотографията, художественото изкуство, танца, модния дизайн, сценографията и киното ще потопи посетителите си в романтичната атмосфера на една отминала и забравена епоха. 

Първият Ретро София фест ще се проведе на 16, 17 и 18 септември 2011 като част от празничната програма по случай Деня на София със специалното съдействие на Столична Община. Фестивалът има за цел да пресъздаде автентичната атмосфера на столичния живот в периода от Възраждането до Втората Световна война.

Зоната на фестивала ще включва градинката зад Руската църква, храм „Свети Николай Чудотворец”, Дома на Москва и DaDa Cultural bar.

За три дни алеите зад Руската църква ще се преобразят в „Стъргалото” - известно място за срещи и разходки от миналото на всеки град. Дюкяни за хляб, лакомства, дантели, бижута и шапки ще отворят писаните си кепенци. Стар кафеджия бавно ще вари кафе на пясък, ваксаджия ще търка пантофи, фотограф ще прави семейни снимки с автентичен фотоапарт с триножник, а от градинската беседка оркестър празнично ще свири популярни валсове и танго.

В различни часове на деня на импровизираното  „Стъргало” ще се разиграват отворени представления като: сутрешна раздумка на кафе и бяло сладко, на която ще се огласят стари и нови клюки от политическия и любовния живот на града; концерт на стари градски песни; открити музикални сцени за виенски валс и танго, модно ревю на старинни облекла. Ще има и ретродефиле с доброволци, облечени с тоалети и аксесоари от личен архив, което ще завърши с официално връчване на първата титла Мис и Мистър Ретро София.

На 17 септември, точно в Деня на София, в храма „Свети Николай Чудотворец” ще се извърши

бракосъчетание, подготвено по всички светски правила, диктували сватбения ритуал сред столичния хайлайф преди сто години.

На винтидж сватбата булката и младоженецът ще бъдат облечени в изискани официални облекла, създадени специално за случая от известни модни дизайнери. Особено внимание ще се обърне на детайлите – аксесоари, грим, прически, с които нагледно ще се представи модната стилистика, която не на шега е вълнувала сърцата на дамите и е изпразвала джобовете на кавалерите преди век.

Акценти от програмата, които харесахме:

16 септември, петък, 18:00 ч.
Официално oткриване на Фестивала в градинката зад Руската църква - „Стъргалото”

17 септември, събота, 12,30 ч.
Церемония „Винтидж Сватба” и Акция „Ретро - младоженци” – „Стъргалото”

16,00 ч.
Стари градски песни – „Стъргалото”

18 септември, неделя, 16,00 ч.
Кино: Ням ретро-филм, прожектиран в Dada Cultural Bar с автентична стара киномашина

18,00 ч.
Акция Ретро-Дефиле и избиране на „Мис и Мистър Ретро София” – „Стъргалото”
Награждаване на най-добрите от конкурсите „Забравена София – на фокус” и „От албума на баба”

19,00 ч.
Тематична танцова вечер – буги-буги и суинг с FlyingSteps - Swing Dances - „Стъргалото”