Грузинката Нона Гаприндашвили е първата жена, спечелила титлата гросмайстор по шах през 1978 г. Преди дни тя заведе дело и съдебен иск за милиони долари в Щатския съд в Калифорния срещу нашумелия сериал на Netflix „Дамски гамбит“ („The Queen’s Gambit“).

Снимка: Getty Images

В последния епизод на поредицата, докато главната героиня Бет Хармън се състезава в ожесточен турнир, говорителят коментира Нона Гаприндашвили. Той съобщава следното:

„Единственото необикновено за нея е само полът й, а дори и това не е нещо необичайно в Русия. Ето примерно Нона Гаприндашвили, която е първата жена световен шампион по шах, но тя никога не се е изправяла срещу мъже“.

Това твърдение според грузинската шахматистка е далеч от истината.

Минисериалът и неговата главна героиня Бет Хармън, изиграна от Аня Тейлър-Джой, са предмет на художествена измислица. Но Нона Гаприндашвили е реална личност, която към наши дни е 80-годишна и живее в Тбилиси, Грузия. С изненада тя установява, че сериалът на Netflix „изтрива“ всички нейни победи срещу мъже шахматисти. Доказателство за това е статия в The New York Times от 15 април 1968-а, в която се твърди, че „Нона Гаприндашвили побеждава 7 мъже в ожесточен турнир“.

Нона завежда дело и съдебен за иск за милиони долари, твърдейки, че случилото се в сериала за нея е „ужасяваща лъжа, подкопала и пренебрегнала нейните постижения пред многомилионна публика“. Жената изисква и репликата на коментатора да бъда премахната от сериала.

„Те опитаха да създадат този художествен образ, който проправя пътя за другите жени шахматисти, докато реално аз вече го бях направила и вдъхнових поколения. Това е ирония.“, споделя още Гаприндашвили в скорошно интервю.

Снимка: NETFLIX

От Netflix казаха, че уважават и ценят грузинката, но вярват, че твърденията й са неоснователни: „Netflix има голям респект към госпожа Гаприндашвили и нейната прославена кариера, но вярваме, че нейните твърдения са неоснователни и ще се защитаваме“.

В 25-те страници на жалбата се казва, че Нона Гаприндашвили фактически се е състезавала професионално срещу поне 59 опитни мъже шамхатисти през периода на своята кариера, включително и преди развитието на действието в дадения епизод. Обвинението твърди, че фразата „никога не се е изправяла срещу мъже“ е причинила непоправима професионална щета на госпожа Гаприндашвили, която все още продължава да участва в шахматни турнири на високо ниво. Жалбата също така отбелязва и факта, че сериалът „Дамски гамбит“ е бил изгледан от над 62 милиона домакинства по света само в първия месец от премиерата си.

„Това е обидно“, каза още Нона Гаприндашвили в интерюто си. Тя ентусиазирано разказа много спомени от най-забележителните си победи.

Драматичният минисериал „Дамски гамбит“ е продуциран от Netflix и направи своята премиера на 23 октомври миналата година. Историята се базира на едноименния роман на Уолтър Тевис от 1983 година и проследява живота на Бет Хармън - момиче сираче, което се превръща шахматен вундеркинд. Тя изразства пред очите на зрителите и завоюва световна титла, докато страда от емоционални проблеми, алкохолна и наркотична зависимост.

„Дамски Гамбит“ бе високо оценен от кинокритиците и завоюва редица награди, сред които две награди „Златен глобус“ и две награди „Еми“, включително за режисура и за най-добър минисериал.