Шейна Ънгър и Скот Леман се превърнаха в първата двойка глухи алпинисти, които стъпиха на заснежения връх Денали в Аляска през юни 2021 г., който е най-високият връх в Северна Америка и на територията на Съединените щати. Малко след като се връщат от приключението, двамата започват да планират следващата си високопланинска експедиция.

През следващите седмици 33-годишната Ънгър и 31-годишният Леман ще предприемат най-голямата си одисея на голяма надморска височина, а именно да покорят най-високия връх в света – Еверест.

„В деня, след като слязохме от Денали, се спогледахме и си казахме: „Хайде да го направим“, спомня си Леман, използвайки американския жестомимичен език (ASL).

Експедицията им към Еверест всъщност е част от по-амбициозен план да станат първите глухи алпинисти, изкачили най-високата точка на всеки от седемте континента. Покоряването на всеки един от върховете е известно сред алпинистите като Седемте върха:

Азия – Еверест (8848 м)
Южна Америка – Аконкагуа (6962 м)
Северна Америка – Денали (6194 м)
Африка – Килиманджаро (5898 м)
Европа – Елбрус (5642 м)
Антарктида – планина Винсън (4897 м)
Австралия – Косцюшко (2228 м)


Двойката обаче не просто търси адреналин, а се стреми да покаже нещо повече от изкачване на планини. Двамата искат да вдъхновят повече от 30 милиона американци, които точно като тях, живеят със загуба на слуха и на двете уши.


„Искаме да бъдем модел за подражание и да покажем на нашата общност, особено на децата, че катеренето или дори простото прекарване на време на открито не е нещо, което правят само чуващите хора“, казва Ънгър, която, подобно на приятеля си, е работила години наред в училище за глухи в Мериленд, преди двамата да заминат, за да тренират за настоящата им експедиция. „Искаме това да има вълнообразен ефект.“

Двамата се запознават в гимназията и се фокусират върху алпинизма преди 11 години, когато Леман започва да се учи да се катери. Когато не успял да открие курсове по катерене за глухи, той започнал да се обучава сам, като гледал клипове в YouTube и четял книги. Скоро започнал да обикаля планините и да разпитва хората, като си водел записки.През 2015 година Шейна и Скот изкачват най-високия връх на Африка – Килиманджаро (5898 метра), продължавайки след това с Южна Америка, Мексико, Френските Алпи.