Българският алпинист Атанас Скатов е загинал след падане в подножието на връх К2. Тялото му е било намерено, съобщава сайтът на bTV Новините, позовавайки се на информация от пакистанската агенция, която обслужва експедицията.

Преди няколко часа беше съобщено, че той е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер в подножието на връх К2. Екип от шерпи се насочи към мястото на инцидента, за да го търси, а малко по-късно бе изпратен и хеликоптер.

42-годишният Атанас Скатов участва в експедиция за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата К2 (8611 м), намиращ се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия.

Това е най-трудният за изкачване осемхилядник, който едва преди няколко седмици бе изкачен за първи път през зимата от 10 непалци. Изкачванията на К2 са около десет пъти по-малко, отколкото тези на Еверест, а смъртността е около 26%. Тоест всеки четвърти алпинист загива при опит за изкачване на върха.

На 31 юли 2014 г. Боян Петров (1973-2018) изкачва успешно върха и така става първият българин, изкачил К2. Прави го без използване на допълнителен кислород и без помощта на шерпи.

Второто българско изкачване е на Стефан Стефанов на 25 юли 2019 г., използващ допълнителен кислород и помощ от шерпи в рамките на комерсиална експедиция.

Атанас Скатов е изкачил 10 от 14-те осемхилядници на планетата, като на Еверест (8848 м) има две качвания по различни маршрути.