Българският алпинист Атанас Скатов в момента е на базовия лагер на връх К2, каза самият той в специално интервю за bTV. Това е 21-вата експедиция на Скатов.

"Нашата експедиция, която е от около 17 души, направихме две ротации и тепърва ни предстои тръгване към върха. Още не сме пробвали да го направим. От два дни времето се развали – прехвърча сняг, духа вятър, студено е", разказа той.

Алпинист от неговата група обаче е загинал на 16 януари по същото време, когато групата непалски алпинисти и шерпи успяха да осъществят първото в историята изкачване на К2 в зимни условия. Преди броени минути е научил и за смъртта на още един човек.

След втората климатизация Скатов се чувства готов да тръгне към върха, ако времето позволява това. Определяща обаче е скоростта на вятъра.

"Следващите седем дни няма възможност за хубаво време. На нас ни трябват поне три дни, в които скоростта на вятъра да е под 40-45 км/ч. На върха температурата е минус 60 градуса и при положение че има и силен вятър, изкачването става невъзможно", сподели алпинистът.

В неговия лагер се надяват да има хубаво време и да тръгнат към върха през следващите 2-3 седмици.

"Трудностите са много, но твърдо сме решили – има ли възможност, ще тръгнем към върха", категоричен е Скатов.

"Повечето имат измръзвания – на лицето, както и на пръстите на ръцете и краката. Било е много студено. Добре, че през повечето време не е духал силен вятър", разказа Скатов за непалските алпинисти, които успяха да изкачат върха. Те вече са слезли, а той дори е успял да разговаря с тях.

Вижте какво още сподели Атанас Скатов на имения си ден в сайта на bTV Новините.