Алпинистът Атанас Скатов, който стана известен като първият алпинист веган, изкачил връх Еверест, е приел ново предизвикателство. Той и още над 20 алпинисти са си поставили за цел да изкачат връх К2 – нещо, което никога досега не е правено в зимни условия. Водещият на предаването „Тази сутрин“ Антон Хекимян се свърза с алпиниста и Скатов даде интервю за зрителите на bTV.

Това е 21-вата експедиция на Скатов, който стана първият българин, изкачил седемте континентални първенци.

Снимка: Wikipedia

42-годишният мъж потвърди по телефона, че изкачването вече е започнало. В момента той се намира на 5000 метра надморска височина. Условията са тежки, както може да се очаква, защото температурите на върха никога не надвишават -50 градуса. Разпъването на палатки също става трудно, защото алпинистите са много, а лагерите са малки и не позволяват повече от 4-5 палатки наведнъж.

Друг проблем, с който алпинистите трябва да се справят, е хигиената. Самият Скатов се е разболял на 1 януари и е имал стомашни проблеми, което малко го е забавило, но алпинистът обясни, че това не е нещо необичайно при подобни изкачвания.

Най-големият проблем и най-сериозната опасност пред начинанието са силните ветрове. Алпинистите няма как да направят опит да покорят върха, ако ветровете не утихнат. Скатов съобщи, че вече е имало доста случаи на измръзвания заради вятъра.

Упоритите катерачи обаче нямат намерение да се отказват и ще чакат колкото е необходимо, за да продължат пътя си нагоре. Целта е върхът да бъде покорен до края на зимата, която свършва на 28 февруари.

Какво още каза Атанас Скатов може да чуете във видеото.