В параклиса на двореца „Врана“ беше отслужена панихида в памет на княз Кардам, съобщава сайтът kingsimeon.bg.

Снимка: Параскева Георгиева

Симеон Сакскобургготски, дъщеря му Калина и съпругът й Китин Муньос присъстваха на панихидата. Тя бе отслужена на 2 декември 2022 г. – деня, в който княз Кардам щеше да навърши 60 години.

Снимка: Параскева Георгиева

Кардам Търновски е първородният син на Симеон Сакскобургготски.

През юли 1996 г. той се жени за испанската благородничка Мириам де Унгрия и Лопес. Двойката има двама синове – Борис (р. 1997 г.) и Белтран (р. 1999 г.).

За жалост, Кардам почина през април 2015 г. след 7 години в кома, настъпила след тежка автомобилна катастрофа.

„Приех Източното православие в много тесен кръг... С Кардам се запознахме в една препълнена дискотека. След като ме е видял, той казал на братовчед си: „Току-що видях жената, за която ще се оженя“. Това за мен е удивително!“ – призна Мириам в интервю за bTV през 2019 г.

На 3 септември 2022 г. в град Аман, в присъствието на краля на хашемитско кралство Йордания Абдула II, княгиня Мириам се омъжи за Негово кралско височество принц Гази бин Мохамед. Тя запази своето православно вероизповедание и след сватбата си.

След продължителния мъчителен период по време на боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина българското царско семейство се радва на тази сватба. Още повече и предвид приятелството между двете семейства, написа тогава сайтът kingsimeon.bg.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на царското семейство от дълги години. След смъртта на княз Кардам по негова инициатива беше поставена каменна възпоменателна плоча в памет на княза на брега на река Йордан. Тук е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

В началото на ноември третият син на Симеон - Кубрат, навърши 57. Повече по темата вижте тук: