Опра Уинфри сподели много любопитна информация за баща си, който може и да не ѝ е баща, за да опита да промени наложеното мнение в САЩ, че чернокожите бащи не са достатъчно активни в живота на децата си и не им обръщат внимание. Легендарната водеща ще покаже на зрителите си специално предаване, в което, заедно с актьора Стърлинг Браун, ще се запознае с историята на много чернокожи звезди и техните бащи.

 

 

Имам баща, който пое грижите за мен, въпреки че знаеше, че има вероятност да съм чуждо дете“, сподели тя за списание „Пийпъл“.

Снимка: Getty Images

Опра и преди е говорила за отношенията с баща си и как изненадващо е станала част от неговия живот.

 

 

Майка ми и баща ми никога не са се женили“, разказа тя. „Веднъж са правили секс. След раждането ми един ден е получил писмо, в което е пишело „Прати пари. Имаш дъщеря“. И той ми е казвал, че го е направил, защото действително е можело да е той. Отговорността, която той пое към мен – не само отговорност, но и грижа, любов, насоки и подкрепа в тийнейджърските ми години, беше нещото, което ме направи такава, каквато съм днес, а не някой, за когото нямаше да сте чували.

Снимка: Reuters

Като дете тя е прекарвала време в бръснарницата на баща си и е виждала много чернокожи мъже, които са идвали да се бръснат, и които са били отговорни бащи. Тези хора понякога са работили на две или на три места, за да издържат семействата си.

 

 

Според Опра, която е най-популярната водеща в историята на американската телевизия, е необходимо тези истории да бъдат разказани, защото медиите в САЩ са изградили една много негативна представа за чернокожите мъже като бащи.

„Искам да покажа другата страна на тази гледна точка, че чернокожите бащи отсъстват от живота на децата си“, обясни Опра. „Заради историите в новините и начина, по който са представени във филмите – като гангстери, истории, в които бащите не са със семейството, които са в затвора и са далеч от децата си. Това са историите, които чувате, но не са историите, които познаваме.“

 

 

Опра разказа как преди време е направила предаване за самотни бащи, които отглеждат децата си. Един от хората, които е поканила, е бил чернокож и се е изумила, че за много от зрителите в Америка концепцията за грижовен чернокож баща е била нещо странно и непознато.

Снимка: Getty Images

По тази причина Опра смята предстоящото предаване за едно от най-важните, които е правила в живота си.

„Развълнувана съм, защото знам, че публиката също ще изпита тази тръпка и поривът да плачем, която усетихме аз и Стърлинг Браун, докато го записвахме“, каза тя.