Нейното име е легенда по целия свят. Тя е най-голямото лице на американската телевизия, срещала се е с почти всеки наистина важен човек през последния четвърт век и е вдъхновение за милиони хора по целия свят. Днес забележителната опра Уинфри навършва 67 години, затова ще ви припомним някои от най-любопитните подробности за живота ѝ кариерата ѝ.

Истинското ѝ име не е Опра

Снимка: Getty Images

Почти няма човек, който да не е чувал името на Опра. То е известно по целия свят, почитано е едва ли не като свещено и… всъщност е грешно.

През 1991 г. знаменитата телевизионна водеща съобщи, че името, което родителите са ѝ дали, е Орфа (Orpah), взето от библейската книга „Рут“. През годините обаче толкова много хора са бъркали произношението и изписването, че в крайна сметка името е станало Опра (Oprah).

Опра Уинфри е печелила конкурс за красота

Снимка: Getty Images

Когато е само на 17 години Опра Уинфри постига първия си голям публичен успех – печели конкурс за красота за афроамерикански момичета. Победата ѝ помага да получи работа в радиото. Това е първата ѝ работа в медиите и с нея започва забележителното ѝ пътешествие.

Опра е първата жена, която сама продуцира предаване и първата чернокожа жена милиардер в САЩ

Снимка: Getty Images

През 1986 г. Опра започва да прави шоуто си, което продуцира сама. Това е голяма стъпка не само за чернокожите, но за всички жени в САЩ. „Шоуто на Опра Уинфри“ остава в ефира 25 години и е едно от най-гледаните предавания в историята на американската телевизия. Водещата натрупва огромно състояние от работата си по шоуто. Тя е най-богатата чернокожа жена в САЩ и първата и единствена чернокожа жена милиардер.

Първата ѝ голяма покупка е… комплект хавлии

Снимка: Getty Images

Израсла бедно, Опра Уинфри не харчи парите си безразборно. През 2018 г. тя призна, че първата голяма покупка, която си е позволила да направи, е била на комплект хавлии:

За едно момиче, на което ѝ се е налагало да дели кърпата си с други хора, да има комплект разноцветни луксозни кърпи на Ралф Лорен е нещо наистина прекрасно.

Сега, когато има доста повече пари, Опра може да си позволи и много по-голям лукс. Тя притежава общо 6 имения.

Как може да ядосате Опра Уинфри?

Снимка: Getty Images

Има две неща, които опра Уинфри наистина мрази.

Първото са хора, които дъвчат дъвка пред нея.

Мразя дъвчене на дъвка. Става ми лошо дори само като си помисля за това. Когато хората дъвчат шумно, мляскат и вадят дъвката от устата си, това е най-лошото.

Второто нещо са балони – водещата изпитва истински страх от тях. Това същност не е толкова рядко състояние и се нарича „глобофобия“.

Мразя балони. На 40-ия ми рожден ден целият екип реши да ме изненада. Когато слязох, видях, че навсякъде има балони. Буквално трябваше да ги прескачам и да ходя сред тях. Чувствах се като на бойно поле.

Пробила си е ушите на 51 години и то пред цяла Америка

Снимка: Getty Images

Докато на повечето момиченца им пробиват учите още докато са съвсем малки, Опра Уинфри е изчакала повече от 50 години, за да го направи. За сметка на това се получи ефектно – на живо по телевизията.

Коя е любимата ѝ книга?

Снимка: Getty Images

Казват, че за да опознаеш някого, трябва да разбереш какво харесва. Ако решите да опознаете по-добре Опра Уинфри, може да прочетете любимата ѝ книга, която за щастие ни е известна – тя много харесва „Да убиеш присмехулник“ на Харпър Ли.

Може да прочетете още любопитни факти за Опра Уинфри тук: