Да преодолееш трудностите, с които животът те е захранил още като малък и целият свят да свързва името ти с емпатия, са двете нишки, които могат да издърпат самочувствието и самоувереността нависоко. Важи с пълна сила за момиченцето, което като малко е било толкова бедно, че се е обличало с чували от картофи. Днес тя разполага с повече тоалети в гардероба си, отколкото са сгънати в складовете на който и да е магазин на „Витошка“ в София.

Опра Уинфри е модел за подражание на много жени, перпетуумобиле за идеи с буйна коса. Почти всеки в живота й, с изключение на най-добрия й приятел Гейл, й казвал, че ще се провали в желанието си да има собствено токшоу. Тя обаче следва едно свое основно правило:

„Трябва да знаете какво разпалва огънят у вас, така че да можете да осветите света“

Да бъде вдъхновена, докато работи, та дори работата й да е да разкаже историята на един обикновен сладоледаджия, е нейната лична легенда. Не може да вдъхновиш никого по пътя, ако самият ти не си вдъхновен. Ако сам не си вярваш, няма как да накараш и останалите да ти повярват.

Ключът, който отваря пътя й към тази истина, е едно токшоу, в което се среща класическият триъгълник - съпруг, съпруга и любовница. Когато в реално време любовницата разкрива, че е бременна, Опра прочита по лицето на съпругата ужасен срам. „Никога повече!“ – си казва тя и заявява на продуцентите, че отсега нататък ще използва телевизията само за да споделя истории, които вдъхновяват.

За да споделя вдъхновението си в сферата, в която работи, Опра винаги следва 3 основни стъпки:

започва със скромно начало
помага на хората да се разпознаят в споделената история
превръща опита в урок


Самочувствието, с което Опра застава на екрана и знае, че това ще бъде поредното успешно издание на шоуто, се поддържа от уроците, през които минава като човек.

  • Не е нужно да си роден със сребърна лъжичка в устата, за да бъдеш богат.
  • Не е нужно да експлоатираш болката на хората, за да станеш популярен.
  • Нужен ти е единствено бял лист и вдъхновение.

Белият лист може да е от тетрадка, но може и да е блог, сайт, нова кампания, нов клиент, позиция, кройка, модел, основно ястие, интервю, език...

Вдъхновяващите разказвачи обвързват личността си с целта в своя живот и така всеки път зареждат със свежо гориво личната си легенда. Можеш да видиш себе си в един успял човек само ако виждаш как той наистина гори в работата си. Само така ще имаш силите да вдигнеш ръце, за да аплодираш неговата битка и успех. Опра споделя, че тайната на нейното предаване е, че хората по цял свят могат да видят себе си в нея. Когато виждаш, че другият се справя с трудностите, спокойно можеш да си кажеш – „Ако той може, защо да не мога и аз!?“