Номинираният за три награди „Златен глобус“ филм „Борат 2“ ще е последен от поредицата за казахстанския журналист. Това по всяка вероятност означава, че актрисата Мария Бакалова никога няма да се бъде отново в ролята, която я направи първата българка, номинирана за „Златен глобус“.

Снимка: Getty Images

В интервю за предаването „Ентъртейнмънт тунайт“ Саша Барън Коен, който е създател на комедийния образ на Борат, каза, че приключва с филмите, в които се прави на някой друг.

„Стана твърде опасно“, призна той. „Докато снимах „Борат 2“, няколко пъти трябваше да слагам бронирана жилетка, за да съм в безопасност, докато снимаме, а това не е нещо, което искаш да правиш твърде често. Едва успях да се измъкна този път и не мисля да го правя пак. Ще се придържам към филми със сценарий.“

Снимка: Getty Images

В една от сцените на „Борат 2“ Коен разгневи тълпа въоръжени поддръжници на Доналд Тръмп. Преди време сподели кадри, на които се вижда как разгневените хора се опитват да разбият вратата на караваната му, а Коен, извън образ и искрено изплашен, се опитва да я задържи затворена, докато той и екипът му се измъкнат.

Мария Бакалова, която във филма играе дъщерята на казахстанския журналист Борат, призна, че през цялото време е била изплашена за живота му.

„Рисков е филмът, няма какво да се лъжем“, сподели актрисата. „Страхувах се за живота на Саша, защото той таргетираше хора, които са по-способни да направят нещо застрашаващо живота. Със сигурност беше напечено когато бяхме на един протест срещу носенето на маските и за правото да носиш оръжия.“

В интервюто си за „Ентъртейнмънт тунайт“ Саша Барън Коен сподели, че не е могъл да мигне през нощта, преди да идат да снимат точно тази сцена.

Снимка: Getty Images

„Опитвах се да си представя всичко, което може да се обърка“, разказа той. „При нормално обстоятелства щях да се притеснявам за неща като например как да направя така, че сцената да изглежда по-автентична, подготвил ли съм се достатъчно, мога ли да докарам акцента както трябва. А в този случай притесненията ми бяха какво ще стане, ако група въоръжени мъже ме атакуват. Какво ще стане, ако започнат да стрелят.“

Опасността е била напълно реална и по тази причина екипът на Коен е направил специална колона, която е била способна да издържи и на бомбен взрив. Идеята е била актьорът да се скрие зад нея, ако започнат да стрелят срещу него.

Снимка: Getty Images

„Няма да го правя отново. Не искам да изпитвам късмета си по този начин“, категоричен е той.

Новината, че Коен приключва с „Борат“, със сигурност е тъжна за много българи, тъй като филмът предизвика огромен интерес у нас заради ролята на Мария Бакалова. В продължението на комедията от 2006 г. в центъра на сюжета е дъщерята на казахстанеца, така че Мария Бакалова има повече екранно време от холивудската звезда Саша Барън Коен и беше номинирана за „Златен глобус“ за главна роля, докато Коен получи номинация за поддържаща.