Повече от 600 000 столичани и гости на града посетиха 22 светлинни локации, част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. 4,5-километровият маршрут в централната част на столицата предостави разнообразни видове светлинно изкуство, създадено от творци от цял свят.

Рекорден брой посетители събра своеобразната галерия под открито небе в съботната вечер - над 300 хиляди гости от страната и чужбина. Те имаха възможност да се насладят на иновативните творби, разхождайки се из превърнатите в пешеходна зона улици и булеварди.

Изкуството на 24 артисти и творчески студия от 12 държави преобрази някои от любимите на столичани сгради, паркове и площади. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция озариха двадесет и две локации в столицата.

Вярвам, че успяхме да поставим България на едно много интересно място на картата на светлинните фестивали в света и че занапред, ще продължим да вдъхновяваме много млади таланти и да даваме платформа за изява на нови и утвърдени артисти, които да създават изкуство специално за столицата ни. Щастливи сме, че успяхме да създадем качествена програма, която провокира въображението на посетителите, отправя важни послания, но и привлича все повече зрители, което неминуемо ще има своя принос за културното и икономическото развитие на страната ни, сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и фестивала LUNAR.

Като част от фестивала, за втори път в България се проведе международен шампионат за видео мапинг, организиран от MP-STUDIO, с институционалната подкрепа на Министерството на туризма. Конкурсът “Митове и легенди” предизвика артисти от цял свят да интерпретират богатството на въображението на своите народи още от древността. Двадесет и девет участници, от 18 страни, заявиха участие в конкурса. В последната фестивална вечер, на фасадата на Регионалния исторически музей - София, бяха обявени тримата победители в шампионата, избрани от петчленно международно жури. На първо място се класира индонезийското студио The Fox, The Folks, с шоуто си “RWA Bienda: Dualism”, второто място беше за полския артистичен колектив Clockwork, с творбата “Ragnarok”. Третото място грабна шоуто “MURUP”, на студиото Story of Karana от Индонезия.

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите на международния формат Festival of Lights International. Събитието се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община - Календар на културните събития, Министерството на туризма и с финансовата подкрепа на програма “Създаване” на Националния фонд “Култура”, както и с генералната медийна подкрепа на bTV Media Group.