Камила Паркър Боулс не е само съпругата на Чарлз III. Тази противоречива личност е далеч по-интересна и крие неподозирани таланти и интересни истории в миналото си.

Ето някои любопитни факти за Камила, з акоито дори не сте подозирали:

1. Годежният ѝ пръстен има историческо значение

Снимка: Getty Images

Годежният пръстен на Камила Паркър Боулс е с петкаратов диамант с изумрудена шлифовка в центъра и златни ленти. Пръстенът е не само красив, той има и историческо значение. Той е принадлежал на кралицата майка, бабата на крал Чарлз. Друго кралско бижу, което Камила обича да носи, е тиарата „Гревил", която също е предадена от кралицата майка.

2. Преди да стане кралица – консорт, тя е имала много титли

Камила носи титлата кралица – консорт след смъртта на кралица Елизабет на 8 септември 2022 г. Преди това обаче тя е имала множество титли. Когато се омъва за Чарлз, тогава принц на Уелс, тя получава правото да бъде наречена „Нейно кралско височество“. Получава и титлата „херцогиня на Корнуол“. По закон тя има право и на титлата принцеса на Уелс, но не я използва от уважение към предишната ѝ носителка Даяна.

3. Камила е „херцогинята на Ротези“

В Шотландия е известна като „херцогинята на Ротези“.

4. Тя има два чуждестранни ордена

Орден „Звезда на Меланезия" (Нова Гвинея) 2012 г. и Grand-Croix, който е национален орден във Франция от 2014 г.

5. Камила обича кучета

Снимка: Getty Images

Точно както и кралица Елизабет II, Камила обича своите кучета. През 2011 г. тя осиновява кученце Джак Ръсел териер на име Бет, което е първото ѝ спасено кученце от приют. За да прави компания на Бет, през 2012 г. тя осиновява още един Джак Ръсел на име Блубел.

6. Тя е патрон на благотворителната организация

Снимка: Getty Images

Medical Detection Dogs е организация за кучета, които се обучават да откриват различни заболявания. 

7. Тя се занимава с благотворителност

Камила участва в над 90 благотворителни организации в областта на здравеопазването, грамотността, подпомагането на жертви на изнасилване и сексуално насилие и домашно насилие и др.

8. Камила има висока степен на образование

Снимка: Getty Images

Кралицата – консорт за първи път посещава училище в Dumbrells School, в Съсекс. След това учи в Queen's Gate в Южен Кенсингтън. Посещава училището Mon Fertile в Швейцария, а след това учи в Британския институт в Париж.

9. Предпочита да се занимава с градинарство у дома

Камила обича заниманията на открито, като ездата и лова, а градинарството е една от нейните страсти. "Бих била в градината си по цял ден, всеки ден, ако ми беше позволено", каза тя пред People.

10. Тя се страхува да лети и не обича да пътува

Снимка: Getty Images

Въпреки че има супер натоварен график, Камила всъщност не обича да пътува. Тя изпитва страх от летене. Фобията ѝ попречи да пътува до няколко места в Австралия и южната част на Тихия океан с крал Чарлз. Според Express Камила използва метод за пътупване, наречен EFT (Emotional Freedom Technique), за да се справи със стреса от летенето.

11. Камила е роднина на Мадона и Селин Дион

Генеалогични изследвания свързват кралицата – консорт с известните поп звезди Мадона и Селин Дион, както и с актрисата Анджелина Джоли, които са потомци на една и съща френско-канадска двойка от 17 век.

12. Камила и Чарлз имат и генетична връзка

Според Ancestry.com двамата са потомци на Хенри Кавендиш, втори херцог на Нюкасъл, което ги прави девети братовчеди по възходяща линия. Скандален обрат обаче е, че прабабата на Камила, Алис Кепел, е била любовница на прапрадядото на Чарлз, крал Едуард VII. Съществуват слухове, че дъщерята на бабата на Камила, всъщност е била дете на краля - което според Ancestry би направило Чарлз и Камила полу-втори братовчеди. 

13. Братът на Камила умира трагично

Братът на Паркър Боулс, писателят-пътешественик и природозащитник Марк Шанд, намира смъртта си през 2014 г., на 62-годишна възраст, след като пада и си удря главата пред благотворително събитие в Ню Йорк.

14. Родителите на Камила

Те също са починали. Майка ѝ, Розалинд Шанд, е диагностицирана с остеопороза на 72-годишна възраст през 1994 г. Баба ѝ умира от същото заболяване осем години по-рано. Това е повод за Камила да стане председател на Националното дружество по остеопороза в Обединеното кралство. Бащата на Камила, майор Брус Шанд, умира през 2006 г. на 89-годишна възраст, след като година по-рано вижда как дъщеря му се омъжва за Чарлз.

15. Сестрата на Камила

Камила остава близка със сестра си Анабел Елиът. Тя е родена през 1949 г. Омъжена е, с три деца. По професия е интериорен дизайнер и самият крал Чарлз III разчита на нея за обзавеждането на историческите си резиденции.