Йорданската кралица Рания ал-Ясин отбелязва 50-годишнината си. Тази изключително красива дама прави впечатление далеч не само с усмивката и прекрасната си фигура. Кралицата е една от любимките на народа, активо ангажирана в множество хуманитарни дейности. Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната принцеса Даяна. 

Снимка: Getty Images

Кралица Рания е една от най-забележителните първи дами в арабския свят, превърнала се в символ на Йордания. Тя уважава традициите, но живее пълнокръвно в настоящето. Открито критикува т. нар. „убийства заради честта” – обичаи, при които мъжете убиват свои роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак. Рания има свой канал в YouTube, профил във Facebook и Twitter.

Снимка: facebook.com/pg/QueenRania

Рания основава фондация в помощ на малтретирани деца. Тя е член на международната консултативна комисия към ООН в областите за опазване на околната среда и здравето. От 2000 г. е начело на Кралската комисия по човешките права, както и на Националния съвет по семейните въпроси в Йордания.

Снимка: Getty Images

Хиляди йорданци излизат на протест срещу "Ислямска държава" през 2015 г. Антиджихадистките настроения в страната рязко се засилват след жестокото убийство на йордански пилот, пленен от групировката. Към всеобщата емоция се присъединяват крал Абдула и кралица Рания, които оглавяват народното възмущение.

Снимка на кралицата, на която тя утешава с прегръдка вдовицата на убития пилот, обикаля световните медии и предизвиква лавина от емоции. Ануар е омъжена за Моаз ал-Касасбех едва от шест месеца. Тя научава за смъртта му чрез послание във "Фейсбук", което гласяло: "Почивай в мир, Моаз."

След като самолетът му е свален, а преговорите за освобождаването му са провалени, от групировката разпространяват 22-минутин видеозапис как летецът е изгорен жив в клетка.

Снимка: Getty Images

Съпругът на кралица Рания - крал Абдула, е воденен пилот. Двамата се срещат и запознават на вечеря през 1993 г. Два месеца по-късно вече са сгодени и сключват брак. Интересен факт е, че Рания не става веднага кралица. На 22 март 1999 г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.

Снимка: facebook.com/pg/QueenRania

Съпругът й, макар и благородник, е военен. При това не щабен офицер, а напълно правоспособен пилот на щурмови вертолет.

Семейството има 4 деца - две момчета (Хюсеин, Хашим) и две момичета (Иман и Салма).

Снимка: facebook.com/pg/QueenRania

Разгледайте още прекрасни снимки на кралицата в Галерията.