В края на миналата седмица излезе филмът „Вал“, който разказва за живота на Вал Килмър – един от най-противоречивите и ексцентрични холивудски актьори. Гледали сме го в „Батман завинаги“, „Топ Гън“, „Тумбстоун“ и десетки други филми, но за пръв път го виждаме във филм за собствената му история, пълен с кадри, заснети от самия него, които ни показват невиждани досега моменти не само от неговия живот, но и от историята на киното.

Снимка: Getty Images

Филмът разказва една силна история за човек, който цял живот е преследвал мечтите си, но се е сблъсквал с разочарованието и то когато е снимал някои от най-големите хитове със свое участие.

Снимка: Getty Images

През 2015 г. Вал Килмър беше диагностициран с рак и тежката операция го остави с голяма дупка в гърлото, която му пречи да говори нормално и е много трудно да се разбира какво казва, по тази причина на местата, на които говори самия Килмър, са добавени субтитри.

Снимка: Getty Images

Във филма и в трейлъра чуваме глас зад кадър, който говори от името на актьора. Това е гласът на сина му, който чете написан от Вал Килмър текст, за да е по-ясен за разбиране.

3 шокиращи и любопитни неща, които научаваме за Вал Килмър

Губи брат си по нелеп начин

През 1977 г., докато е във ваната, 15 годишният Уесли Килмър, брат на актьора от Батман, получава епилептичен пристъп и се дави във ваната. Това е изключителен удар за 18-годишния Вал, за когото Уесли е не само брат, но и най-добър приятел и най-близък творчески партньор.

На снимката горе: Вал Килмър (детето в средата) с двамата си братя - малкият Уесли е пред него.

Във филма Вал Килмър разказва, че най-първите му творчески проекти са били в съавторство с по-малкия му брат. Докато Вал е бил по-скоро настроен да бъде актьор, Уесли е мечтаел да е сценарист и режисьор. И според брат му, ако животът му не беше приключил толкова рано, Уесли щеше да е сред най-великите кинотворци.

Трудно са го убедили да приеме ролята в „Топ Гън“ и още съжалява

Снимка: imdb.com

През 80-те години младият Вал Килмър иска да бъде актьор и макар да няма голям опит, подбира проектите си. За него не е важно да е известен, а да дава колкото се може повече от себе си и предпочита да се изявява в театъра. Отказва да се снима в киното дори когато му предлагат роля във филма „Аутсайдерите“ на Франсис Форд Копола. Няколко години по-късно обаче му се отдава възможност да участва във високобюджетен екшън и Килмър приема, но с голямо нежелания.

По това време не му предлагат роли във филмите, които иска (като „Пълно бойно снаряжение“ и „Добри момчета“), въпреки че Вал Килмър се записва и праща записи на продуцентите. Предлагат му роля в „Топ Гън“ и актьорът я приема, въпреки че счита сценария за „глупав“ и „възхваляващ войната“.

Снимка: Getty Images

„Топ Гън“ остава огромен хит и до днес. Филмът е един от най-успешните в кариерата на Вал Килмър и изстреля кариерата на Том Круз в небесата.

Разочаровал се е от ролята в „Батман“

Вал Килмър прави едно голямо изключение в правилото си да не се снима в много комерсиални филми. Приема роля във филма „Батман завинаги“, но по лични причини – като много момчета е бил почитател на комиксите за маскирания отмъстител и е изгарял от желание да бъде Батман.

Снимка: Getty Images

Преживяването обаче се оказва много разочароващо. През по-голямата част от филма Килмър е с култовия костюм на Батман, който закрива половината му лице. Той осъзнава, че това не е роля, която изисква актьорска игра, защото просто трябва да заставаш там, където ти казват и костюмът върши цялата работа.

Снимка: Getty Images

Когато му предлагат да се снима в продължението, Вал Килмър категорично отказва (и по-добре за него, защото „Батман и Робин“ се счита за един от най-слабите филми за Батман). Той стига до заключението, че „всяко момче иска да БЪДЕ Батман, но не е задължително да иска да ИГРАЕ Батман.“

Вал Килмър загуби гласа си и реши да разкаже историята си

Снимка: Getty Images

Вал Килмър не си прави илюзии. Той знае, че никога отново няма да може да произнася реплики на екрана или на театралната сцена. По тази причина актьорът иска да даде на почитателите си една последна роля, в която играе самия себе си и разказва за живота си – със записи от миналото и чрез гласа на сина си.