Актьорът Вал Килмър успя да се пребори с рака на гърлото, след като се подложи на операция и химиотерапия. Той обаче разкри наскоро, че първоначално не е искал да се подложи на лечението, което не одобрява и до днес, но го е направил заради децата си, които са настоявали. Вал Килмър е последовател на учението “Християнска наука”, което отрича традиционната медицина.

Според религиозните убеждения на Вал Килмър, съвършената природа на Бог не допуска нищо несъвършено, като зло и болести. Заболяванията и смъртта са резултат от живота на хорат без Бог и съответно единственото допустимо лечение е молитвата и доближаването до Господ. Доверяването на лекарства засилва вярата в самата болест, а по този начин и болестта.

Децата на Вал Килмър, Джак и Мерседес, които също са актьори, не споделят религиозните убеждения на баща си и се възпротивили на намеренията му да бори рака само с молитва. Те убедили баща си да влезе в болница и да се подложи на операция и лечение с химиотерапия.

Актьорът носи шал, за да прикрива следите от операцията
Снимка: Getty Images

Днес Вал Килмър е излекуван, но според него това няма нищо общо с операцията, химиотерапията и радиацията. Той вярва, че оздравяването му се дължи на вярата му в Бог, а светското лечение само е усложнило нещата: “Тези белези са ми от радиацията и химиотерапията, не от рака”, каза той. “Това “лечение” причини истинските ми страдания.

Няма официална статистика колко хора умират годишно заради религиозните си вярвания, но проблемът е много сериозен, тъй като хората, които следват учения, забраняващи операции, приемане на лекарства и кръвопреливане, обикновено не разрешават тези неща да се правят и на децата им.