Наричат го актьор хамелеон, защото актьорската му игра е изпълнена с дълбока психология, разбиране и професионализъм. На 31 декември 2019 Вал Килмър навършва 60 години. Превъплъщение, което достига с естествено достолепие. 

Снимка: Getty Images

Роден в покрайнините на Лос Анджелис, Килмър носи влиянието на различни националности от своите прадеди - шотландци, шведи, немци, монголи, индианци чероки и др. Тръгва по пътя на актьорството още преди да е навършил 15 години. Но точно на тази възраст прави първата си сериозна заявка, решавайки да се запише в Кралската театрална академия. Разбира се, ако си достатъчно голям бунтар и вярващ в това, което искаш да ти се случи, на 15 първо трябва да избягаш от родителите и дома си. Прави го. Но Кралската академия не се оказва вторият му дом - не го приемат, защото е все още твърде малък. 

Снимка: Getty Images

Най-лесно е към името на известен актьор да се прикачи определението секссимвол. И не че Килмар не е такъв. Напротив - много хора забелязват първо зелените му очи и чувствените устни. Но зад външността има много повече, и то подплатено добре. Вал Килмър се увлича сериозно по класиката и участията му в гръцки трагедии и шекспировски пиеси извайва благородството в  извивката на актьорския му талант. 

Снимка: Getty Images

За Вал Килмър, като театрален актьор, ракът на гърлото е голяма пречка. След операцията си миналата година, за няколко месеца Килмър загуби гласа си и можеше само да шепне. Борбата с рака не е само на физическо ниво, тя е и чисто психологическа. Дълго време актьорът отказва да признае, че има проблем. Твърди, че просто има бучка на гърлото, която след операция е отстранена и няма проблем. По това време Вал Килмър е част от сектата Християнска наука, която забранява на членовете си да се възползват от медицинска помощ и им налага да разчитат само на вярата. Актьорът все пак се доверява на конвенционалните медицински методи за леченение.

На 21 април 2020 г. се очкава да излезе книга с мемоарите на Вал Килмър. В нея той ще сподели историите зад най-любимите си роли, спомени за звездната си кариера и любовния живот, както и истината за последните борбата с рака. 60 г. и е чудесна възраст за нови филми, нали?