Британски съд се произнесе, че изборът на веганство по етични подбуди е философско убеждение и трябва да бъде защитен от закона за дискриминация.

Забележителният правен случай беше внесен в съда от вегана Жорди Касамитяна, който твърди, че е уволнен от неправителствената организация "Лига срещу жестоките спортове" заради етичното си веганство.

Съдията реши, че етичните вегани трябва да имат право на подобна правна защита на работното място във Великобритания – подобно на религиозните убеждения.

Етичното веганство представява съзнателен начин на живот, който избягва нанасянето на вреда върху животните по какъвто и да било начин. Веганите не използват и не ядат никакви животински продукти – включително млечни продукти, месо, риба, яйца, мед.

55-годишният Касамитяна, който живее в Лондон, заяви, че е "изключително щастлив" от решението на съда и добави, че се надява останалите вегани "да се възползват".

Британският съд се е произнесъл вследствие на заведеното от него дело, че бива уволнен от благотворителната организация за хуманно отношение към животните, след като оповестява, че "Лига срещу жестоките спортове" инвестира пенсионни фондове във фирми, участващи в тестове върху животни. Заради това, че е информирал колегите си, той е бил уволнен от работа.

Ищците в делото казват, че е фактически погрешно свързването на уволнението на Касамитяна с неговото веганство, но от благотворителната организация не оспорват, че етичното веганство трябва да бъде защитено от закона.

Тепърва съдът ще се произнесе дали самото уволнението на Жорди Касамитяна е било неправомерно, като заседанието е насрочено за по-късна дата.