Веганският хранителен режим без животински продукти - месо, риба, млечни продукти, яйца и дори мед - набира все по-голяма популярност през последните години, но какви са ползите и рискове от веганството за човешкото здраве?

Широко прокламирано от световноизвестни личности като Моби, Памела Андерсън, Джаред Лето, Миранда Кер, Пол Маккартни и Натали Портман, веганството има редица ползи за здравето, които вече са доказани от науката - загуба на излишно тегло, повишена енергичност, сияйна кожа, по-здраво сърце, здрав сън и понижен риск от развитие на ракови заболявания.

Но внезапното лишаване от животински продукти може да има негативен ефект върху здравето заради ограничения прием на белтъчини - краткотрайна загуба на коса, тъй като липсата на белтъчини засяга космените фоликули.

Британската диетоложка Касандра Барнс споделя пред "Daily Express", че "протеините са едни от най-важните хранителни вещества за здрава коса. Кератинът е протеин, който осигурява изграждането и здравината на косъма, като се набавя от белтъчините, които приемаме с храната".

За да се заменят протеините от животинските продукти, трябва да се увеличи консумацията на храни, които са богат източник на растителни протеини (ядки, пълнозърнести храни, бобови култури).

Друг риск от веганството се крие в загубата на витамин В12 и калций, които се съдържат в млечните продукти като сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко. Затова трябва да се помисли за подходящата им замяна (с тофу и спанак) в хранителния режим, за да не се достигне до дефицит на витамините и минералите в животинските продукти или да се приемат под формата на хранителни добавки.

Витамин В12 е важен за здрава имнунна система, както и нормално функциониране на централната и периферната нервна система. Калцият е важен за поддържане на здрави зъби и кости, като дефицитът му е свързан с риск от развитие на остеопороза при жените с напредване на възрастта.