Едва ли има човек, който не е чувал за cruelty-free козметика. Характерно за нея е, че не е тествана върху животни. Етикетът обаче не гарантира, че няма съставки, които са извлечени от органите на животни, което е изключително жестоко. Веган козметиката от друга страна се произвежда единствено от натурални вещества като растителни масла, олиа и екстракти и билки. Такъв тип продукти са не само по-хуманни, но и имат по-добро действие. Причината за това е простичка – натуралните им съставки. Има няколко български производители на козметика, които държат на естествената грижа за кожата. Кои са те можете да видите малко по-надолу.

Много хора са оставали зашеметени от невероятното влияние на „бабините“ козметични продукти като розова вода, различни етерични масла и т.н. Такъв тип грижа за кожата действа изключително добре на човека, защото полезните съставки са чисти и не замърсяват кожата с допълнителни химични вещества. Някои съставки като пчелния прополис, биотина (от дрожди), яйчен протеин и други, които дори и да не са веган, не причиняват болка на животни, когато се извличат. За сметка на това Cetyl alcohol (восък от главата на кашалоти и делфини), Cholesterol (от говежди гръбначен мозък), Civet ( от жлеза, намираща се близо до гениталиите на виверите), Elastin (от съединителната тъкан на кравите) и др. причиняват болка на животните. Не е нужно да сте веган, за да си купувате козметика, която не вреди на други организми.

Ако решите, че желаете да си закупите веган козметика, то тези български марки са правилен избор за вас.

ZOYA произвежда собствени продукти, които са напълно веган. Предлагат и гримове, които също са БИО, но съдържат животински съставки, които се извличат от млечни продукти и са възможно най-щадящи за животните. Освен със собствени продукти, ZOYA радва клиентите си и с утвърдени чуждестранни марки, които са 100% веган. Такива са Georganics, LilyLoloAvril Cosmetics и много други. В магазините ZOYA можете да откриете както натурална козметика, така и хранителни продукти, които също са БИО.

Wooden spoon е следващата марка, която се грижи за кожата ви без да вреди на някого друг. За летния сезон, производителите са приготвили и слънцезащитни продукти, които са с натурални съставки. В каталога им можете да намерите и щадяща козметика за нежната бебешка кожа.

Alteya Organics е българска марка козметика, която продава продуктите си и в САЩ и цяла Европа. Каталогът им е пълен с предложения, които са сертифицирани като „vegan“, “cruelty-free”, “BPA free”, “Gluten and Dairy free” и т.н. Носители са на множество награди от състезания на международно ниво.  Козметиката, която произвеждат е съставена от етерични масла, но тайният им коз е маслото от българските маслодайни рози. При тях ще откриете продукти за коса, за кожа, слънцезащитни лосиони. Alteya Organics имат и предложения за грижа за бебета.