Всеки меломан може да запее песен на Ирина Флорин, която на днешния 5 февруари празнува рожден ден. Честита да е! А след отбелязването на личния си празник, певицата предстои да издаде своя осми албум, за който разказва пред Ladyzone, както и за усета си коя е нейната песен. В месеца на любовта и виното не пропускаме и тънкости по темата, свързани с чувствата на Ирина Флорин, която вече създаде своя „Любовен концерт” и го представи миналата година, но и сега, навръх Свети Валентин, песните в него отново ще докоснат зрителите. Тя говори за късмета и щастието да е заобиколена от талантлив екип, с който създава актуална, красива и запомняща се музика, за връзката си с публиката, признава от кого получава критика, която отдавна я е приземила, както и кое е по-важно – да обичаш или да искаш да си обичан. Ирина Флорин за първи път споделя каква ще е следващата й стъпка, след като представи новия си проект на почитателите си в страната - Secret Fashion Show. Защото фината й естетика е характерна не само за музиката й, IF са инициалите на певицата, които носи модната й марка.

Ирина, кога ще е готов новия ти осми албум? Всъщност осмицата означава безкрайност според нумерологията...

Конкретна дата не мога да кажа, идеята ми е да приключа албума до края на април. Ше има и лимитирана серия, вероятно дискове и винил, но като цяло ще бъде пуснат онлайн във всички стрийминг платформи. И да, дано албумът да има късмет. Вярвам, че ще има, защото песните наистина са страхотни, авторите дадоха всичко от себе си! (усмихва се)

Снимка: Иван Коловос

Разкажи подробности около създаването на албума – как ще се казва, кой още е „замесен” в него?

Все още стои на дневен ред заглавието на албума и как ще изглежда, разбира се. А относно „замесените” в създаването му, аз имам няколко основни автори, с които работя – Крум Георгиев, Момчил Колев, Жоро от „Остава”. Разбира се, има и нови автори, което e винаги така при създаването на нов проект. Това са Благослав Анастасов – фронтмен на група „Hayes & Y” и Щерион Пилидов като аранжор. Нов момент в новия ми албум е, че този път и аз, и то много активно, участвам в създаването на аранжиментите, защото и в предишните съм се намесвала, но сега съм част от екипа аранжори. Друг нов автор, с който работя по текстовете, е Десислава Софранова, с която изключително много си паснахме. Тя създаде два текста за албума, единият е по музика на Георги Георгиев от група „Остава”, а другият е на Благослав Анастасов от „Hayes & Y”. Искам да споделя с вълнение, че сътворихме прекрасна песен с Момчил Колев по текст на Елин Рахнев. Но има още изненади... Целият проект се записва в Pro X Studio – Иван Иванов и Ана Пешева. С нетърпение очаквам да бъде издаден албумът и с музикантите, с които работя, да го представим на концерти в страната.

Прекалено сериозни ли сте по време на работа с екипа ти или винаги има и забавление?

О, напротив, дори най-драматичната песен да записваме, винаги сме в супер настроение! Случвало се е да изпея една песен, да я миксирам и да реша, че не ми харесва някъде как е изпята, и отново да я направим. В повечето случаи инициативата идва от моя страна, защото аз съм много капризна...

Капризна си, защото си перфекционист във всичко, с което се захванеш. Откъде идва това?

Не знам... Може би от самосъзнанието ми, културата, чувството ми за естетика и съвършенство, към което се стремя. Най-хубавото е, че екипът, с който работя – Крум, Момчил, Иван и Щерион са хора, с които до такава степен мислим и действаме по един и същи начин, а и емоционално така сме обвързани, което е жестоко! Страхотно допълване има между нас! Всички те влагат цялата си емоция и са готови на всичко, което е голяма радост за мен и ми носи великолепно усещане - чувство за благодат и удовлетворение. Безкрайно съм щастлива, че съм точно с тези хора и можем да творим!

Снимка: Иван Коловос

Какво те кара да направиш една песен – текста...?

Не, отдавна не правя песни по текст, той обикновено е следствие на музиката. Първото ми усещане е най-важно, то е в хармонията, в мелодията... Въобще първото впечатление или ме грабва, или не. Имало е моменти, в които на няколко пъти съм се лъгала, но е било много рядко, тъй като песента може да е прекрасна, но да не е за мен. С тонрежисьора Иван Иванов работим бавно и прецизно в студиото. В постоянен контакт съм с Момчил Колев, когато правя новите си песни. Много ми е важно мнението на Крум Георгиев, който е основният ми автор в албума. Непрекъснато работим и с Щерион Пилидов по аранжиментите. За концертите ъпгрейдвахме много от популярните ми песни заедно с Щерион, които звучат фантастично и съм сигурна, че ще изненадаме много приятно публиката и тези, които познават парчетата. Нямам търпение да ги представим!

Колко песни ще съдържа албумът?

Новите са 10, но ще има бонуси - песни, които не са били издавани досега - няколко дуета с Миро, с Азис..., ще влязат и други сингли и ремикси, разбира се. Имаше идея дискът да е двоен и в него да е включен и „Любовният концерт”...

В месеца на любовта ще видим и чуем ли отново твоят „Любовен концерт”?

Да, ще бъде излъчен на 14 февруари.

Снимка: Иван Коловос

Как се промени музиката във времето, в което си на сцената?

Тя следва естествен ход в световен мащаб, в нея има тренд, както и музика, която е вечна. Преди много години Момчил ми каза: „Няма модерна и стара музика, има лоша и хубава музика!” Затова съм на принципа да съм в „тренда”, но да остана вярна на моята естетика. Разбира се, че когато твориш днес, условията за саунд са съвсем различни и ти трябва да ги покриваш, за да може меломаните и по-младите хора да изпитват удоволствие от саунда. Тя, музиката, по принцип е саунд. Мелодията е изключително важна! Да, тя се променя, както и нашите критерии каква музика да правим. С екипа се стремим да правим красива музика, а доколко тя ще е в този тренд, който е специфичен, от това няма как да избягаш. Няма как да правиш музика от преди 30 години и тя да се слуша, защото няма да е актуална като саунд. А за текстовете съм изключително капризна и толкова се радвам, че с Десислава Софранова се срещнахме! Крум Георгиев ми написа едни от най-красивите текстове – „Тъмнината вътре в мен”, „По целувките”, „Какво е любов”...

А какво е любов ?

Любовта е всичко, което те кара да се чувстваш жив!

Колко трае любовта?

Нямам отговор на този въпрос... Любовта не се измерва във времето, а по-скоро по силата на емоцията. Макар че има една такава вечна любов, която е към родителите, към децата. Но аз знам, че и сърцето, и душата, и цялото ми съзнание и тяло, са изпълнени с любов към всичко, което правя и към хората, които обичам и това за мен наистина е благословия!

Снимка: Иван Коловос

Вярваш ли, че обичаният и обичащият е по-добрият човек?

За мен е важно да можеш да обичаш – това те прави щастлив! Ако искаш само да бъдеш обичан, си нещастен! (усмихва се)

Когато си на сцената, какво искаш да кажеш на своята публика?

Когато застанеш на сцената, си погълнат от тази емоция, която струи от хората. Ти няма как да отделиш емоцията на всеки човек, тя е една огромна сила, която е пред теб и очаква със същата сила, дори и с по-голяма да й отвърнеш. Публиката очаква от теб да я „смажеш” с емоция, да я накараш да пее с теб, да те аплодира, да запали фенерчето на телефона си. Публиката е много голяма отговорност. Ще вметна, че абсолютно винаги преди да изляза на сцената и когато вече съм на нея, съм с такова сърцебиене, но за секунди успявам да се овладея, макар пулсът ми да продължава да е ускорен. Това е адренлин, който остава до края на концерта заедно със сърцебиенето. (смее се) А и хората усещат пулсацията в тебе и че искаш да се раздадеш докрай!

Имаш ли любопитна случка с фен?

Имам едни специални фенове, които винаги идват на моите концерти. Те са тези хора, които живеят с това, което се случва всеки ден с теб... Всеки изпълнител има такива почитатели, те са като негови талисмани. И аз се радвам, че има такива хора, които ми се обаждат след края на концерта и се виждам с тях. Но и на всеки концерт идват и нови почитатели - и това ме радва, защото разширявам кръга на публиката си. Много млади хора идват да слушат музиката ми, която е актуална, подходяща, ангажираща ги... Безкрайно съм щастлива от това!

Може би връзката ти с тях е именно, че си съумяла да съхраниш младостта си и им я предаваш. Това как се постига?

Всеки изпълнител има почитатели, които харесват песните му и те се увеличават, когато успяваш да ги интригуваш с новата си музика. А относно това как се съхранява младостта, със сигурност има и някаква генетичнна обособеност. И друг път съм казвала, че живея с много любов и много голяма лекота. Аз не изпитвам нито завист, нито злоба, нито някакъв реваншизъм, аз живея с настоящето, може и от зодията ми да идва – все пак съм Водолей. Голямата картина е важна за мен, а не дребните неща. Аз съм на принципа, че когато нещо трябва да стане, то или става, или не става и това не ме тревожи или мачка по някакъв начин. Обичам да се срещам с интересни хора, обичам новите запознанства и да разширявам кръга от познати. И това много ме зарежда! Естествено, поддържам се – тренирам, храня се здравословно, имам добър, здрав сън. Това са и по-голяма част от нещата, от които зависи и как изглеждаш, как се държиш, как се движиш дори. Нямам никакви други тайни!

Снимка: Иван Коловос

Знам, че навлизам в личната територия на сина ти с този въпрос, но той ли е най-големият ти критик?

Най-големият ми критик е синът ми! Георги е голям меломан. Не ми спестява нищо по отношение на работата ми и на външния ми вид. Ако нещо не му допада, той винаги е готов да ми го каже, без да се съобразява как ще реагирам. И това, че той не изпитва тези комплекси относно факта, че може да имам някакво его и бих се засегнала, ми харесва! Георги доста ме е приземил, което е от години, отношенията ни с него са много приятелски, толерантни, изискващи един от друг понякога...

И какво ново си намислила, след като представиш албума си?

Това, което може би е интересно и зрее в мислите ми, и за първи път го казвам, е, че след като издам албума си и тръгна да го представям в страната, идеята ми е да се организирам и да направя едно сикрет модно шоу (Secret Fashion Show), една колекция, която ми се върти в главата. Желанието ми е да е изпипано, интересно, магическо... Наистина имам страхотни идеи, а когато аз имам идеи, тръгвам сериозно да ги осъществявам!

  • Енджи Касабие: Всяка втора жена в България е пълна заради стрес и липса на любов към себе си
  • Християна Тодорова: Златните медали не те правят златно момиче, трябва да си добър човек
  • Ива и Велислава, внучките на Гуна Иванова: Любовта е в основата и на семейство, и на песента
  • Цвети Радойчева: Загубих слуха си, но се преборих с неволята, направих дебют и на театралната сцена
  • За 13 евро до Париж и рожден ден с Мона Лиза
  • Филип Буков: Два пъти съм казвал “Обичам те”
  • Добромир Банев: Любовта идва, когато най-малко очакваш, и е абсурдна, когато не е споделена
  • Маги Бадер и Паулине Аусберк за любовта и връзките
  • Мая Бонева-Махама: С един-единствен въпрос, задаван всеки ден, любовта може да се върне
  • Михаела Филева и румънският артист WRS отговарят на въпроси за любовта