Авторите на първия български клубен хит "Цвят лилав" споделят пред Косьо Филипов в „Преди обед“ (bTV) как са го създали.

Ирина Флорин:
Ники Кънчев тогава работеше във вестник „24 часа“ и ме насочи към група Киора (Стоян Михалев и Виктор Стоянов). Каза ми, че са много талантливи и могат да ми напишат песен.

Стоян Михалев, певец и композитор:
Ирина поиска с Виктор да й напишем песен. Описа ни, че си се представя като японско момиче с кимоно, а край нея има японски вишни и звучи източна музика. Затова седнах на пианото и започнах да използвам само черните клавиши, т.нар. пентатоника. Песента бе голям експеримент за времето си и показа, че в България могат да се правят неща на световно ниво, които да издържат теста на времето.

Виктор Стоянов, композитор:
Получи се добра комбинация между класически инструменти, поп музика, японски флейти, японска арфа и всичко това с бийт.

Ирина Флорин:
Когато ми пуснаха демото, много го харесах. Поръчах текста на Даниела Кузманова, който също бе много добър. Само помолих да обърнем заглавието „Лилав цвят“ и да стане „Цвят лилав“... Повечето хора са чували само ремикса на песента. Когато подготвяхме клипа, се чудихме дали да е по оригиналната музика или по ремикса, но в крайна сметка избрахме ремикса.

Даниела Кузманова, автор на текста:
Когато чух демото, базирано на пентатоника, веднага асоциирах мелодията с цветя. Така се роди идеята за текста „Цвят лилав“. Песента стана емблема на Ирина Флорин. Дори има и рок версия със Звезди от „Ахат“.

Целия материал можете да гледате тук: