Гърция стана първата православна страна, която узакони гей браковете. Това историческо решение бе взето от парламента и включва и равни родителски права за еднополовите двойки.

Това законодателство е резултат от десетилетия на кампании от страна на ЛГБТ общността. През 2015 г. бяха узаконени гражданските партньорства между лица от един и същи пол, но при тези двойки само биологичният родител имаше права върху детето си.

Снимка: https://www.facebook.com/stefanosmia

1. Пръв
Стефанос Каселакис е първият гръцки политик, който е открит хомосексуалист и оглавява гръцка политическа партия. Той е председател на СИРИЗА и признава, че е гей преди да поеме водачеството на гръцката лява партия. Освен със стабилна кариера зад гърба си, той успя да спечели доверие и гласове и с атрактивния си външен вид -  млад, висок, с лъчезарна усмивка и запазен, личен харизматичен трик - да гледа винаги хората право в очите. 

По време на кампанията си е бил засипан с писма, изпълнени с омраза, а изразеното от него желание да има двама сина чрез сурогатно майчинство предизвикаха бурни реакции. 

2. Бизнес
Стефанос Каселакис е на 35 години, работил е в инвестиционната банка “Голдман Сакс” и е основател на корабна компания. Преди да се върне в Гърция, Каселакис живеел в САЩ.

3. Доброволец
По време на студентските си години Каселакис е бил доброволец в кампанията на Джо Байдън по време на предварителните избори за президент на Демократическата партия през 2008 г. 

4. Хомосексуалист

Стефанос Каселакис е първият гръцки политик, който е открит хомосексуалист и оглавява гръцка политическа партия. Това е Наричат момента, в който той признава, че е хомосексуалист, исторически за Гърция. Към онзи момент Гърция по-скоро изоставаше от европейските си съседи в този аспект.

5. Символ на откритост
Стефанос Каселакис се превърна в символ на откритост и преодоляване на предразсъдъците в гръцката политика. Неговото признание за сексуалната  ориентация е важна стъпка към равенството и признание на правата на ЛГБТ общността.

Красиво видео от Гърция вижте тук