Eдин от най-възрастните американци - Мори Марков, е починал на 110 години, като мозъкът му ще бъде дарен за научни цели, съобщава Канал 5.

Роден в Ню Йорк в семейство на еврейски емигранти, Мори Марков има единствено основно образование. Когато открива половинката на живота си, се мести да живее на Западния бряг. Там се жени за съпругата си Бети (през 1938 г.) и започва собствен бизнес.

БРАКЪТ ИМ ТРАЕ 81 ГОДИНИ

По време на 81-годишния им брак двамата отглеждат две деца, пътуват по света (Мексико, Китай, Япония и СССР) и изминават по пет километра на ден заедно. Всичко това не спират да правят до деня, в който Бети умира. Това се случва през 2019 г. Тогава тя е на 103 години. 

НА 99 Г. ПИШЕ КНИГА

Според близки до Марков умът му е бил уникално явление. 

„Той написа книга на 99 години. През целия си живот подхранваше вроденото си интелектуално любопитство, непрекъснато търсеше информация в Уикипедия и целия наличен запас от информация“, казва дъщеря му.

Благодарение на семейството му, мозъкът на Марков ще бъде изследван от учени, които искат да разберат повече за процеса на стареене. Те се надяват да открият отговори на въпроса защо някои хора развиват деменция и умствен регрес, докато други като Марков - остават с остър и бистър ум до края си.

Снимка: Getty Images

Дъщеря му казва, че умствената активност е ключът към дълголетието.

Тиш Хевел, изпълнителен директор на Brain Donors for Science Project, смята, че това е полезно за науката, но също така и за хората, които в бъдеще биха били засегнати от болестта на Паркинсон, Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания.

Проектът за даряване на мозъци за научни цели е дело на американския Национален институт по здравеопазване "Neurobiobank". Той работи с избрана група от институции с цел научни изследвания.