Тази вечер от 21 часа bTV Cinema ще излъчи номинирания за две награди „Оскар“ филм „Довереникът на кралицата“ от 2017 г. След като гледате филма и се възхитите на страхотното изпълнение на Джуди Денч, вероятно ще се запитате дали наистина подобна история е възможна. Може ли един индиец от колониите на Британската империя да стане най-добрият приятел и дори учител на най-могъщата жена в целия свят? Колкото и да е изненадващо - да, Абдул Карим е абсолютно реална личност и наистина става най-приближеният човек на кралица Виктория в последните години от живота ѝ.

Кой е Абдул Карим и как успява да спечели сърцето на най-известната британска кралица?

Снимка: Wikipedia

Абдул Карим е роден в Индия, по това време част от Британската империя, през 1963 г. Той и семейството му са мюсюлмани. Абдул е много интелигентен и амбициозен млад човек.

През 1986 г. кралица Виктория, която е много заинтересована от културата на индийците в британската империя, пожелава да наеме на служба при себе си двама индийци. 23-годишният Карим Абдул е един от тях. Така той попада в двора на кралицата и успява да се срещне лично с нея.

Снимка: Wikipedia

Знаем точно какво си е помислила кралица Виктория за Карим, защото го е записала в дневника си. Тя не е била впечатлена от другия индиец, но Карим ѝ е привлякъл вниманието: „Другият е по-млад и изглежда по-слаб. Той е висок и има сериозно изражение.“

Снимка: Wikipedia

Макар да управлява огромна част от Индия, почти 70-годишната кралица Виктория никога не се е срещала с индийци преди това в живота си. За да може да разговаря с тях, тя дори научава няколко думи на техния език (дори и да не е необходимо, тъй като двамата говорят английски).

Кралицата започва често да разговаря с Карим и да се интересува от индийската култура, а той с готовност ѝ отговаря. Двамата се сближават дотолкова, че индиецът си позволява да се оплаче, че статутът му на слуга всъщност е стъпка надолу за него, защото не отговаря на образованието му. Вместо да се ядоса, Виктория го обявява за свой „мунши“ – учител. Тя дори нарежда всички фотографии, на които се вижда как той ѝ прислужва на масата, да бъдат унищожени.

Не всички са доволни от издигането на Карим

Снимка: Wikipedia

Издигането на Карим се оказва голям проблем за всички останали, които служат на кралицата. Дори най-незначителните британци слуги в двореца се чувстват по-висши от който и да индиец, а сега не само са принудени да говорят с един такъв, но и да му прислужват. Това създава доста силно недоволство.

Останалите членове на кралското семейство също открито не одобряват факта, че кралицата е толкова близка с човек от по-нисша раса. И не само, че прекарва твърде много време насаме с него, но дори нарежда на личния си лекар да го лекува, когато е болен.

Снимка: Wikipedia

По тази причина след смъртта на кралица Виктория на 81-годишна възраст през 1901 г., Абдул Карим губи всичките си позиции, богатството си и земята, която кралицата му е дала в Индия. Синът на Виктория, крал Едуард VII, го изпраща в Индия.

Все пак новият крал на Британската империя прави една отстъпка за най-добрия приятел на майка си в последните години от живота ѝ. Позволява му да е последният човек, който да види тялото ѝ, преди ковчегът да бъде затворен.

След като Абдул умира на 46-годишна възраст през 1906 г. Британската империя конфискува цялата му кореспонденция с кралица Виктория и я унищожава.

Снимка: imdb.com

Още за отношенията между Виктория и Абдул може да научите от филма на Стивън Фриърс (режисьор на „Опасни връзки“) „Довереникът на кралицата“ тази вечер от 21 часа.

За да допълним усещането и да ви потопим напълно в света на голямото кино, ви предлагаме да следите програмата на bTV Cinema, която през април включва 10 телевизионни премиери за България, над 60 топ заглавия от света на Академията, качествено кино всяка вечер от 21 ч. до след полунощ.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички