На европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща нашите момичета спечелиха куп отличия. Боряна Калейн завоюва злато на обръч и бронз на бухалки, затова решихме да съберем най-любопитните факти за нея.

1. Боряна Калейн е родена на 23 август 2000 г. в София. На въпрос откъде идва фамилното им име, Боряна отговаря, че нейни предци са произвеждали калцуни и впоследствие името се изменило в Калейн.

Снимка: instagram.com/kaleyn2020/

2. Тренира от 6-годишна и винаги при Марияна Памукова.
„Много години сме заедно, минали сме през всичко. Като женена двойка сме. Понякога се караме“ – сподели Боряна пред bTV през 2021 г.

Снимка: instagram.com/kaleyn2020/

3. „Първия медал не си го спомням. Помня първия път, в който за малко да спечеля. На първото състезание до последно бях втора, но накрая завърших четвърта. Тогава осъзнах, че не искам да участвам заради самото участие, а за да спечеля“ – призна през януари в „Преди обед“ Боряна, която е абсолютен европейски шампион. Нещо, което в България не се бе случвало от 29 години.

Снимка: instagram.com/kaleyn2020/

4. „Професионалният спорт изисква жертви и съм благодарна на моя приятел, че ме разбира. Винаги ме подкрепя“ – добави Калейн, която в последното издание на “Спортист на годината на България” завърши на седмо място.

Снимка: instagram.com/kaleyn2020/

5. През октомври 2023 г. тя се дипломира в НСА.
„Вече официално сме треньори по художествена гимнастика“ – написа тя към обща снимка с Мадлен Радуканова.

Снимка: instagram.com/kaleyn2020/

6. „Мит е, че гимнастичките не се хранят. Професионалният спорт изисква много енергия. Не трябва да се гладува, а да знаеш как да се храниш. Аз наблягам на плодове, зеленчуци, месо и риба. Избягвам шоколади и пакетирани храни. Често ми подаряват бонбони, но не изпитвам нужда да ям постоянно шоколад. Доста често готвя, защото ми е приятно“ – разказа Боряна Калейн пред bTV в началото на годината.

7. Боряна има традиция, преди да излезе за състезание, да си сгъне кърпичката и да я даде на треньора. Кърпата е подарък от японци, които всяка година посрещат момичетата на лагер в Япония.

8. „Имала съм детство, просто е било много по-различно. Аз също бях заобиколена от деца в залата, просто при по-строги обстоятелства. Когато пораствахме и една по една другите започнаха да се отказват, тогава беше по-самотно“ – признава Боряна пред bTV.

9. Според нея лентата е най-капризният уред. Дълга е 6 метра и се влияе дори от климатика в залата, който променя траекторията й. А ако е по-влажно, „става като парцал“ – поясни Боряна пред Николаос Цитиридис, когато участва в неговото шоу.

10. „Много работа, любов, към това, което правим, много лишения и усилия. На стълбичката си помислих колко съм удовлетворена от труда, който съм положила и това, което постигнах", сподели Боряна Калейн в Будапеща, след като спечели злато на обръч и бронз на бухалки.