След като за пореден път беше атакувана от транс активисти в Туитър, писателката Джоан Роулинг получи подкрепа от близо 60 британски писатели, актьори и журналисти. Те се обявиха срещу агресията и заявиха, че застават в подкрепа на Джоан Роулинг. Преди около две седмици голяма група потребители на социалната мрежа Туитър започнаха да разпространяват хаштага #RIPJKRowling (почивай в мир, Дж. К. Роулинг), заради което много хора помислиха, че писателката е починала.

Джоан Роулинг разгневи транс активистите, след като стана ясно, че в новата ѝ книга има персонаж, който се преоблича като жена и убива жени. Макар това да е елемент, който няма значение за историята, активистите го превърнаха в огромен проблем и обвиниха Роулинг, че счита всички транссексуални за убийци.

Сред многото публични личности, които се застъпиха за Роулинг, е и писателят Иън Макюън, който е считан за един от най-добрите британски писатели днес. Той и останалите хора, подкрепили Роулинг, подписаха писмо, озаглавено „Подкрепяме Дж. К. срещу агресията“.

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

В писмото се казва: „Атаката, на която беше подложена Джоан Роулинг подчертава една тоталитарна и женоненавистна тенденция в социалните мрежи.“

Подписалите писмото не само се обявиха срещу агресията, но и защитиха личността на Роулинг, която през последните месеци беше подложена на всякакви обвинения, включително че е расист, антисемит и хомофоб. Авторите на писмото са написали: „Роулинг постоянно е доказвала, че е честен и състрадателен човек. Отвратителният хаштаг #RIPJKRowling е само последното от поредица примери за омразна реч, насочени срещу нея и други жени.“

Снимка: Getty Images

Любопитно е, че дори кампанията да е целяла да навреди на новата книга на Джоан Роулинг “Troubled blood”, която излезе в средата на месеца, ефектът беше съвсем различен. Книгата много бързо се превърна в бестселър и от нея вече са продадени повече бройки, отколкото която и да е друга книга за еднокракия детектив Корморан Страйк.

Писателката, която е най-известна с книгите за Хари Потър, публикува първата книга за Корморан Страйк през 2013 г. под псевдонима Робърт Галбрейт. В продължение на 4 месеца никой нямаше представа, че зад това име стои Джоан Роулинг. Когато това стана ясно, книгата веднага стана бестселър.

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг публикува още четири книги под псевдонима Робърт Галбрейт и всяка една от тях успя да постигне по-голям успех от предишната. В момента много критици поставят поредицата за Корморан Страйк сред най-добрите в криминалния жанр.