Книгите за “Хари Потър” привличат стотици туристи всеки ден в шотландската столица Единбург, където писателката Джоан Роулинг е написала значителна част от първата книга в популярната поредица. По тази причина не е изненадващо, че феминисти и почитатели на британската писателка събраха пари и поставиха постер в подкрепа на Джоан Роулинг на гара в града.

Надписът на постера гласи само “Аз (сърце) Дж. К. Роулинг” и няма никакви други послания, така че със сигурност ще зарадва голяма част от почитателите на хълмистия град, дошли именно заради следите, които Роулинг е оставила от пребиваването си там. Привържениците на крайния транс активизъм обаче никак не са доволни, тъй като през последните седмици Джоан Роулинг се превърна в един от най-неприятните хора за тях.

През юни писателката изрази позицията си, че за нея биологичният пол е реален и дори някой да има различна полова идентичност, това не променя, че той се е родил в мъжко или в женско тяло. По-късно в дълго есе Джоан Роулинг обясни, че се е почувствала длъжна да се противопостави на фанатичния транс активизъм, който цели да обезличи понятието “жена”, за да могат в него да се включват и транс жените. Тя се опасява, че по този начин се игнорират “биологичните реалности”, които биологичните жени и транс мъжете (родени в женско тяло, но идентифициращи се като мъже) споделят.

Думите на Роулинг, макар да бяха защитени от представители на самата транс общност, предизвикаха остра реакция сред транс активистите, които обвиниха Роулинг, че иска да отрече самото съществуване на транс жените. Писателката беше подложена на много атаки в социалните мрежи и в някои медии. А някои от най-привлекателните за нейните почитатели места в Единбург и Лондон бяха вандализирани.

Инициаторка на постера в подкрепа н Джоан Роулинг е феминистката Поузи Паркър, която също като Роулинг е персона нон грата за транс обществото и още повече за техните съюзници. Тя е събрала необходимата сума, която не е известна, но със сигурност не е малка, благодарение на свои съмишленици и фенове на “Хари Потър”.