След като през последните два месеца Джоан Роулинг беше подложена на изключителен тормоз заради мнение, което сподели в Туитър, авторката на “Хари Потър” най-сетне започна да получава извинения от сайтовете, които проявиха незаслужена агресия спрямо нея.

Сайтът за младежи “The Day” публикува официално извинение, заради статия, която е била пусната в него на 10 юни. В статията Роулинг е наречена “крайно неприятен човек”, който “наранява транс хората”, а мнението ѝ е определено като “трансфобско”. Авторите на публикацията призовават почитателите на “Хари Потър” да бойкотират авторката на книгите.

В извинението си “The Day” признават, че е било неуместно да сравняват мнението на Роулинг с това на Пабло Пикасо, който е възхвалявал сексуалното насилие и с Вагнер, който е известен с расистките си и антисемитски възгледи. От редакцията на сайта се извиняват, че са призовавали почитателите на Роулинг да я отхвърлят и че са атакували самата нея като личност.

Снимка: Getty Images

От “The Day” поемат ангажимента да направят дарение за благотворителна инициатива, която самата Джоан Роулинг ще избере.

Миналия месец Джоан Роулинг коментира в Туитър заглавие на статия, в което се говори за “хора, които менструират”. Писателката се възмути, че не е използвана думата “жени”.

По-късно авторката на “Хари Потър” публикува дълго есе, в което обяснява мнението си и причините да се противопоставя на съвременния транс активизъм, който цели да обезличи понятието “жена” и по този начин да омаловажи проблемите на биологичните жени по света, за да придаде повече тежест на проблемите на транссексуалните хора.

Заради мнението си, Джоан Роулинг беше атакувана от редица либерални сайтове и беше подложена на тормоз в социалните мрежи. Транс активистите не пропускаха възможност да я обиждат и обвиняват в омраза под всеки пост в Туитър, а въпросните постове бяха свързани почти изцяло с новата ѝ детска книга, която писателката подари на феновете си и която през ноември ще бъде издадена официално, а всички приходи от нея ще бъдат дарени за благотворителност.

Двата най-големи сайта, посветени на “Хари Потър”, също се отрекоха от жената, заради която съществуват.

Снимка: Getty Images

Очевидно обаче писателката, която е най-успешният автор на всички времена и една от най-богатите жени във Великобритания, е решена да не оставя атаките без отговор. Сайтът “The Scotsman” съобщава, че Роулинг се е въоръжила с екип адвокати и ще преследва медиите, които я атакуваха. “The Day” вероятно е само първият сайт, който ще си върне думите назад и ще се извини на писателката.