Тази седмица писателката Джоан Роулинг отново е сред най-обсъжданите теми, но не заради творчеството си, а заради коментар, който направи в Туитър. Думите ѝ бяха провокирани от статия, в която за да се избегне употребата на думата “жени”, се говори за “хора, които менструират”. За броени часове авторката на “Хари Потър” се превърна от икона на толерантността в символ на трансфобията и беше разкритикувана дори от актьора Даниел Радклиф, който до голяма степен дължи успеха си на нея.

Обвиненията в трансфобия към Роулинг се появиха преди повече от половин година, след като писателката се застъпи за жена, уволнена заради мнението си, че биологичният пол не може да се променя. Аз обаче съм почитател на писателката от близо 20 години и следя всичко, което тя пише, прави и казва, така че в никакъв случай не мога да приема обвиненията в някакъв вид “фобия” за нещо сериозно.

Какво подкрепя Джоан Роулинг и срещу какво се обявява

За да разберете накратко в какво се състои скандалът, който се разрази около коментарите на Джоан Роулинг, гледайте епизод седем от сезон 23 на сериала “Саут Парк”. Както винаги сериалът разглежда по откачен начин доста сериозни теми.

В този епизод става дума за група момичета, които искат да играят настолни игри с момчетата, но те не им позволяват. Момичетата си правят свой клуб за настолни игри и той е много по-добър от този на момчетата.

Снимка: southpark.cc.com

Това не е целият епизод, разбира се. Паралелно с това ни показват едно състезание за жени, в което се е включил огромен мускулест мъж, считащ се за жена. Той, разбира се, размазва останалите жени във всички дисциплини и единствената от тях, която си позволява да протестира, е обвинена в трансфобия.

Първата история показва това, за което се бори Роулинг - никой да не бъде дискриминиран заради пола си. Второто показва това, срещу което писателката се противопоставя - никой да не отнема на жените правото да бъдат жени, а не “хора, които менструират”.

Милиони жени по света страдат всеки ден, защото са се родили жени

Джоан Роулинг не отрича никое право, но не иска в желанието си да уважим всеки отделен случай, да забравяме, че на много места по света жените продължават да страдат заради това, че са жени дори в 21 век. Наскоро със съпругата ми гледахме сериала “Unorthodox”, в който се разказва за общество от ортодоксални евреи и бях изумен, че в Ню Йорк живее толкова голяма група от хора, които считат жените за второ качество хора и ги използват само за разплод.

Снимка: Getty Images

Самата Роулинг е страдала заради това, че се е родила жена, била е жертва на домашно насилие, мъчила се е да отгледа детето си сама и когато някой е проявил интерес към книгата ѝ, са я накарали да си измисли инициали, за да скрият, че е жена (затова предпочитам да използвам истинското ѝ име, а не инициалите Дж. К.).

Покрай протестите в последно време много се заговори за “привилегии”, но за мен всеки, който може да застане пред обществото и да настоява, че правата му са потъпкани, защото го карат да ползва мъжката тоалетна, въпреки че е жена в мъжко тяло, е привилегирован. На други места убиват само за хомосексуализъм.

Джоан Роулинг не заслужава атаката, която последва

Воините на толерантността веднага атакуваха всички, които защитиха писателката и им заявиха, че не разбират за какво става дума. Това е факт, аз не мога да се поставя на мястото на един транссексуален човек, но не мога и да се поставя на мястото на която и да е жена. Още повече пък жена, която живее в закостеняло патриархално общество и от малко момиче е убеждавана, че животът ѝ не струва толкова, колкото този на момчетата.

Снимка: Getty Images

Също така не разбирам, а се надявам, че и повечето от вас никога няма да разберат, какво е да живееш някъде, където те малтретират, изнасилват и насилват да правиш неща, които не желаеш само защото си “слабият пол”, но такива места има. Не разбирам какво е да те принудят в разгара на лятото да се омотаеш от глава до пети като диментор само защото си жена, но съм виждал да се прави. Не разбирам какво е да се страхуваш да не ти се види дори сантиметър от кожата, защото мъжете около теб те приемат единствено като сексуален обект, но знам, че е така. Не разбирам какво е да ти отказват образование, право на глас или право да упражняваш хобито си само защото не си се родила мъж, но за много жени това е ежедневие.

Факт е, че не разбирам и никога няма да изпитам страданието на хилядите транссексуални хора, но повечето от тях никога няма да изпитат и напълно да разберат страданието на милиони жени по света, чиито права се потъпкват не от писателка на детски романи, а от собствените им съпрузи, бащи и братя.

Има места, на които жените мечтаят да се бяха родили мъже, но не защото са “мъже в женско тяло”, а защото да си жена там е истинско проклятие. И ако опитаме да разберем, ако опитаме да си представим страданието им, ще разберем и за какво се застъпва Роулинг, като подкрепя уволнената Мая Форстатер.

Джоан Роулинг не отрича правата, които транссексуалните са заслужили, но не желае да се омаловажават правата, които жените са извоювали в продължение на векове

През последните два дни прочетох какви ли не отвратителни епитети за Роулинг само защото е подкрепила една ЖЕНА, уволнена заради МЪЖ. Само защото отказва да се отрече от нещата, които я правят жена (хубави и лоши) като менструацията (откъдето тръгна всичко) и вълшебството на раждането (което само една ЖЕНА може да изтърпи и да нарече вълшебство - за мен е като нещо от филм на ужасите и затова мъжете не раждат).

Снимка: Getty Images

Джоан Роулинг от 20 години се бори срещу детската бедност в най-изостаналите части на света. Нагледала се е на неописуеми ужаси в сиропиталищата в Източна Европа. Разбираемо е защо ще ѝ се сторят маловажни проблемите на един мъж, който се чувства жена, но въпреки това е много по-привилегирован от която и да е жена, включително тази, която е уволнена заради него само защото се е родил с пениса, който не желае.

Джоан Роулинг е права, тя е герой, помогнала да бъдат спасени стотици животи и заслужава всеки паунд, който притежава, защото всички пари е изкарала единствено благодарение на таланта си и ВЪПРЕКИ дискриминацията заради това, че е жена. Затова има право да се гордее, че е жена, а не просто "човек, който менструира", и да не позволява на никого да се опитва да ѝ отнеме това.